Ситуација с мигрантима на турско-грчкој граници из сата у сат се драматизује и она пријети свим земљама на мигрантској рути, а најдебљи крај би могао да извуче Балкан, а самим тим и БиХ.

Александар Радић, безбједносни експерт из Београда, каже за „Независне“ да Турска овом ситуацијом с мигрантима пријети ЕУ.

„Али, Балкан би могао да плати највећу цену, имајући на уму чврст став Мађарске да неће никога пропустити, а и Хрватска најављује исту ситуацију на својој граници“, истиче он и додаје да то значи да ће се највећи број њих задржати на овим просторима.

„То свакако значи појачани безбедносни притисак јер при толиком броју миграната који би се овде могли наћи ми имамо врло мало контроле у односу на то што се дешава“, рекао је Радић.

Да би БиХ могла да плати високу цијену мигрантске кризе, сматра и „Амнестy Интернатионал“, који наводи да би се она могла претворити у неконтролисану хуманитарну кризу, те додаје да капацитети за смјештај избјеглица и миграната у БиХ су већ сада на максимуму.

„Уколико се број људи који долазе у БиХ повећа, што је само питање времена, а Хрватска настави да спречава уласке, БиХ ће се суочити са истинском хуманитарном кризом“, наводе у „Амнестy Интернатионалу“.

Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима, рекао је да ниједна земља на мигрантској рути, укључујући и БиХ, нема капацитета да прими 10.000 миграната дневно, колико се очекује уколико Турска настави с политиком отварања граница.

Ујић сматра да би у случају већег прилива миграната БиХ могла да буде само коридор за њихов пролазак, с обзиром на то да, како је рекао, они ни немају намјеру да остају у БиХ, већ желе да пређу у ЕУ.

„Немогуће је да Служба за послове са странцима региструје дневно 10.000 миграната, да изврши регистрацију и узме биометријске податке уз редовне материјално-техничке и људске капацитете“, истакао је Ујић за Срну и додао да ће се морати укључити све безбједносне агенције, а да Служба има само 70 инспектора.

Далибор Иванић, начелник Управе полиције РС, рекао је да МУП РС пружа подршку Граничној полицији БиХ у области илегалних миграција са 104 полицајца, а да ће тај број бити повећан на источној граници БиХ уколико се процијени да се ситуација усложњава.

„Приоритетно пружамо подршку Граничној полицији БиХ, нарочито на источном дијелу БиХ, на територији која се поклапа са територијом РС“, рекао је Иванић и напоменуо да је став РС јасан да се мигранти на њеној територији не могу задржавати.

Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара, јуче је након састанка са Маргрет Убер, амбасадорком Нјемачке у Сарајеву, рекао да БиХ располаже ограниченим безбједносним, хуманитарним и смјештајним капацитетима.

Гордан Јандроковић, предсједник Сабора Хрватске, рекао је да ће Хрватска послати војску на своје границе буде ли потребе и додао да ЕУ мора имати јединствени одговор на мигрантску кризу.

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис рекао је да је мигрантска криза асиметрична пријетња границама ЕУ, те да се нада да ће она бити позив на буђење Европе да преузме своју одговорност. Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен подржала је напоре Грчке у заштити својих граница пред хиљадама миграната, те истакла да ситуација на граници није само питање за Грчку, него је и одговорност Европе као цјелине.

Себастиан Курц, аустријски канцелар, одлуку Анкаре да отвори границе према Европи назвао је „нападом Турске на ЕУ и Грчку“, а Карл Нехамер, министар унутрашњих послова Аустрије, најавио је да ће та земља на мађарско-српску границу послати полицајце и псе као подршку у заштити границе од миграната за Грчку и земље западног Балкана. Сергеј Лавров, руски министар спољних послова, рекао је да Русија неће престати да се бори против тероризма у сиријској покрајини Идлиб ради рјешавања мигрантске кризе у Европи.

И током јучерашњег дана настављено је груписање избјеглица и миграната на грчкој граници, али, према доступним подацима, спријечен је продор већег броја њих према дубини Балканског полуострва.

Како је „Независним“ речено у Амбасади Турске у БиХ, Сулејман Сојлу, министар унутрашњих послова те земље, рекао је да је у Грчку прешло 130.469 нерегуларних миграната, те да за прелазак користе и копнене и ријечне граничне линије. Из Фронтеxа су јуче саопштили да упућују први контингент ка грчко-турској граници, гдје је Влада Турске пустила мигранте ка Европи у знак протеста због сиријско-руских напада на погранично подручје ка Турској, као и због тога што је повећан прилив избјеглица из Сирије у ту земљу, у којој се већ налази 3,6 милиона избјеглица.

„Земље чланице потврђују спремност да пруже подршку како би испуниле обавезе рапидне реакције“, саопштили су у Фронтеxу.

РС припрема план

Влада РС и МУП РС ће у петак донијети план као одговор на најављени велики прилив миграната, саопштено је из Палате Републике.

Тамо је јуче одржан састанак на којем су учествовали Жељка Цвијановић, предсједница РС, Недељко Чубриловић, предсједник НС РС, Радован Вишковић, предсједник Владе РС, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, и Драган Лукач, министар унутрашњих послова.

„На састанку је закључено да ће МУП и Влада предузети све неопходне мјере којима се гарантује безбједност грађана, као и имовина“, саопштено је.