Фото: Р. Јокић/РАС Србијa

У Српској до сада није било сумњивих нити пријављених оболелих од новог вируса корона (ЦОВИД-19), а тренутно је под здравственим надзором девет особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом САРС-ЦоВ-2, саопштили су из Института за јавно здравство РС.

Истиче се да су све здравствене установе обавештене да појачају здравствени надзор над свим респираторним инфекцијама и да примењују све потребне мере за превенцију и контролу инфекције.

„Здравствене установе су добиле упутства о свим мерама и поступцима које требају предузимати у оквиру епидемиолошког надзора и у случају појаве сумње на инфекцију узроковану новим корона вирусом код особа које долазе из земаља и подручја где су потврђени оболели од ове болести, а посебно након појаве и ширења повећаног броја оболелих на северу Италије”, наводи се у саопштењу.

Додају да, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС и свим осталим надлежним здравственим установама, предузимају потребне мере и активности, и свакодневно прате епидемиолошку ситуацију о појави ширењу корона вирусне инфекције.

У складу са препорукама СЗО у вези са инфекцијом новим вирусом корона, издате су препоруке да сви запослени на граничном прелазу, који су у контакту са путницима и контролишу из којих подручја долазе, користе заштитне једнократне маске, уз често прање руку топлом водом и сапуном или употребом дезинфекционог средства на бази алкохола.

Путницима из земаља где су регистровани оболели дају се обавештења за даље поступање у сарадњи са здравственом службом, рекли су из службе за епидемиологију ИЈЗ за бањалучки портал Српскаинфо, преноси Танјуг.