Дводневна радионица, чији је циљ унапређење положаја жена на селу, а која је посвећена формирању џендер тима и иницирању иновативне џендер акције за родно одговорно буџетирање на Сарајевско-романијској регији, почела је данас на Палама.

Циљ пројекта родно одговорног буџетирања заједнички спроводе Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Џендер центар Владе Српске, уз подршку Организације УН за жене у БиХ.

Виши стручни сарадник за задругарство и савјетодавство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Дрена Ђукић рекла је да је пројектом сада обухваћена и Сарајевско-романијска регија.

Први пројекат смо радили у Бањалучкој регији. Родно одговорно буџетирање подразумијева да свако има једнака права по свим аспектима. Анализе су показале да су код нас жене те које имају мање користи од подстицајних и других средстава“, изјавила је Ђукићева.

Ђукићева је нагласила да је циљ Центра да кроз разне акције и радионице побољшају живот жена и да кроз ову обуку формирају џендер тим који ће чинити представници општина Сарајевско-романијске регије, како би ближе сарађивали са женама, помагали им у свим сферама, нарочито када је ријеч о кориштењу подстицаја.

„Имаћемо и другу радионицу на којој ће бити присутна и удружења жена. Надам се да ћемо кроз овај пројекат и радионице сагледати које су то потребе жена у овој регији и шта је потребно да њихов положај буде побољшан“, истакла је Ђукићева.

Према њеним ријечима, током пројекта планирају да одрже и сајам на којем ће жене моћи да представе своје производе.

Виши стручни сарадник за координацију, едукацију и сарадњу у Џендер центру Владе Републике Српске Јелена Милиновић подсјетила је да су више од 10 година ангажовани на питањима унапређења положаја жена на селу.

„Прва анализа положаја жена на селу и родно буџетска анализа урађене су 2009. године, а 2010. је израђен први акциони план за унапређења положаја жена на селу. У континуитету радимо на економском оснаживању жена на селу, а Министарство ће путем својих подстицаја и различитих програма, реализовати те програме на терену“, рекла је Милиновићева.

Према њеним ријечима, у протеклих 10 година повећан је број жена носилаца пољопривредних газдинстава и више од 1.300 жена било је обухваћено различитим обукама на терену и савјетодавним услугама.

„Жене су унаприједиле своје пословање, а повећан је и број жена чланица других задруга и удружења у Српској која нису искључиво женска“, рекла је Милиновићева.

Милиновићева је нагласила да је циљ пројеката да жене остану на селу, развијају своје послове и буду економски оснажене, али и да имају друге бенефиције, попут пензијског и здравственог осигурања.

„Не можемо да кажемо да смо жене додатно ангажовали – оне су увијек радиле, већ им само помажемо да имају конкретну корист и бенефицију од свог рада, што је кључно“, рекла је Милиновићева.

Она је истакла да жене на селу изузетно много раде и оптерећене су неплаћеним послом, а континуитет сарадње Центра, Министарства и Организације УН за жене је примјер који је промовисан и на међународном нивоу.

„Полако, корак по корак, имаћемо још боље резултате“, поручила је Милиновићева.