Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је вечерас након литије у Подгорици да ће тај ход трајати до велике побједе, до Христове побједе у Црној Гори и да то треба да схвате они који су на власти.

„Једино оно што је вјечно је побједа Божије правде, Божија побједа, побједа истине, правде, добра. Овдје није побједа око власти на земљи. Ове земаљске власти данас јесу, сутра их нема. Једина побједа је Божија правда“, рекао је владика Амфилохије.

Митрополит је окупљеном вјерујућем народу испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици пренио благослове стараца Јефрема и Методија са Свете Горе и манастира Ватопед.

„Ово је путовање за Христову побједу и наставиће се док Христос не побиједи у срцима свих нас, али и онима који су сада на власти у Црној Гори. Надати се да та истина може побиједити и у њиховим срцима, јер су владари у земљи Светог Јована Владимира, Немањића, Балшића, Црнојевића, Петровићи који су доживјели побједе Божије правде и истине, и нису у народу разбуктавала мржњу братску“, рекао је владика Амфилохије.

Он је истакао да они који су данас на власти настављају будити црногорску племенску мржњу у срцу народа, што је злочин, злочин против Црне Горе.

„И они који поистовјећују Црну Гору са собом нека знају да нису они Црна Гора. Црна Гора је ово овдје које је сабрано око овога светога Храма, она права изворна Црна Гора, њен дух, вјера, у то име вам носим благослов из Хиландара“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је пожелио да они који су данас на власти у Црној Гори, да се роде и препороде и да Христос побиједи у њиховим срцима.

„Доносим вам благослов Свете Горе Атонске манастира Хиландара и великог манастира Ватопеда у којем је огњиште духовно и колијевка српскога народа, коју је започео Симеон Мироточиви и Свети Сава. Ту смо се ми са живим Богом сусрели и од тада до дана данашњег“, рекао је владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски је рекао и да је сва Света Гора задивљена и обрадована оним што се дешава у Црној Гори „и оним што се дешава са православним народом у Црној Гори, јер нас доживљавају као своје“.

„На Светој Гори је данас три хиљаде монаха и сви вам шаљу благослове задивљени вашом снагом за одбрану светиња. Живјели и Бог вас благословио“, рекао је владика окупљеним вјерницима.

Бесједу је раније изговорио свештеник из Требиња протојереј-ставрофор Дражен Тупањанин, који је донио благослов из Епархије захумско-херцеговачке, али како је истакао и дошао да прими благослов са великог скупа испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Свештенство и вјерни народ учествовали су и вечерас у молитвеној литији из Саборног храма Христовог васкрсења улицама Подгорице носећи омофор и крст Светог Василија Острошког.

Прије тога, у том храму је служен молебан Пресветој Богородици.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

По благослову Епархијског савјета СПЦ у Црној Гори, литије се одржавају у свим градовима и мјестима Црне Горе у знак протеста против усвајања овог закона.