Фото: Н1

Потписивање споразума о сарадњи на провођењу Државног пројекта стамбеног збрињавања у оквиру Регионалног стамбеног програма (ДПСЗ/РСП) за Подпројекат БиХ5: Обнова и изградња 50 породичних кућа за локалну интеграцију и ре/конструкција 500 породичних кућа за повратак избјеглица и расељених особа у БиХ, биће одржано у понедјељак, 27. јануара у 12:00 сати, у згради Парламентарне скупштине БиХ.

У оквиру овог подпројекта укупне вриједности 21,5 милиона КМ, средствима осигураним из донација Фонда Регионалног стамбеног програма изградити ће се 550 стамбених јединица за потребе локалне интеграције и повратка избјеглица, расељених лица и повратника, од којих 117 у ФБиХ и 433 у РС, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Споразуми о сарадњи биће потписани с начелницима и градоначелницима 29 општина и градова у РС: Бања Лука, Берковићи, Братунац, Чајниче, Фоча, Гацко, Градишка, Хан Пијесак, Калиновик, Костајница, Козарска Дубица, Лакташи, Љубиње, Милићи, Невесиње, Нови Град, Ново Горажде, Осмаци, Пале, Приједор, Рогатица, Рудо, Соколац, Сребреница, Требиње, Трново, Вишеград, Власеница и Зворник.

Уз начелнике и градоначелнике општина и градова, Споразуме о сарадњи у име Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у својству водеће институције, потписаће замјеник министра Џевад Махмутовић, а у име Републичког секретаријата за расељена лица и миграције у својству јединице за имплементацију на подручју РС в.д. директора Марко Аћић.

Захваљујући Регионалном стамбеном програму у Босни и Херцеговини ће до краја трајања програма бити осигурано укупно 3.200 стамбених јединица за угрожене избјеглице, расељена лица и повратнике. До сада је завршено око 1.500 стамбених јединица, од којих 1.100 кућа и 400 станова. Завршетак обнове и изградње преосталих 1.700 стамбених јединица предвиђен је током периода 2020–2022. године.

За финансирање стамбених пројеката и подршку у провођењу програма, донатори РСП-а су до сада издвојили 287 милиона еура, од чега се 64,5 милиона еура односи на пројекте у БиХ. Европска унија је највећи донатор с учешћем од 234 милиона еура, након чега слиједе Сједињене Америчке Државе са 24 милиона, Њемачка, Норвешка, Швицарска, Италија, Данска, Турска као и неколико осталих земаља.

Снажну подршку програму дају Високи комесаријат Уједињених народа за избјеглице (УНХЦР), Организација за сигурност и сарадњу у Европи (ОСЦЕ) и Развојна банка Вијећа Европе (ЦЕБ).