Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да 9. јануар дан окупљања и заједништва, када се на посебан начин слави слобода у којој данас сви у Српској живе.

„Широм Републике Српске, у свим њеним општинама и градовима, данас обиљежавамо и прослављамо 28. рођендан Српске – у миру и слободи, поносни што је имамо и одлучни да је чувамо и јачамо у будућности“, нагласила је Цвијановићева на свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике – 9. јануара.

Она је нагласила да је обавеза свих да цијене и поштују жртве оних који су ту слободу одбранили у рату, посебно оних који су дали животе и дијелове свог тијела да би одбранили право српског народа на живот и да траје.

„Зато Српска траје већ 28 година и наставиће да траје – за сва времена, баш како то каже и овогодишњи слоган наше прославе. Наша прошлост, садашњост и будућност налажу нам да увијек идемо правим путем и да се спремно носимо са изазовима. Тих је изазова увијек било много, и биће их и у будућности, али ако наше институције поштују потребе и очекивања грађана, а наши грађани поштују напоре које институције улажу у рјешавању њихових проблема, онда ће сваки изазов бити рјешив и сваки ће успјех бити заједнички“, поручила је Цвијановићева.

У обраћању на свечаној академији предсједник Републике изразила је захвалност свим људима, женама и мушкарцима широм Српске, дјеци и омладини што дају снагу Републици Српској.

Она је нагласила да је захвална и дијаспори која Српску носи у срцу и која се, заједно с људима који живе у Српској, радује сваком њеном напретку.

„Без огромне љубави нашег народа према својој републици, много тога не бисмо успјели, без те љубави и пожртвованости имали бисмо прошлост и можда комадић садашњости, али не бисмо имали будућност. Али, ми имамо будућност, захваљујући храбрости оних који су Српску ставарали и оних који су је одбранили, и захваљујући љубави и преданости наших људи који су је свих ових година неуморно чували, изграђивали и развијали“, нагласила је Цвијановићева.

Она је нагласила да су грађани Српске данас поносни што имају Републику Српску и на чињеницу што она сваког дана изгледа модерније, љепше и развијеније.

Према њеним ријечима, није било једноставно обезбиједити развој у компликованом окружењу какво влада у БиХ, у условима у којима се у континуитету настоји угасити идентитет Српске и умањити њен капацитет, статус и надлежности, у којима нема озбиљног партнера да се рјешава било какав економско-социјални, инвестициони или инфраструктрни пројекат, али је Српска ипак то успјела.

„Нажалост, ни амбијент у оквиру регије није стимулативан, и далеко је од услова у којима се може градити истинско разумијевање и јачати повјерење и сарадња. Много тога смо морали урадити сами или уз подршку Србије. Други не само да нам нису помагали, него су нам и одмагали“, констатовала је Цвијановићева.