Амерички предсједник Доналд Трамп изразио је увјерење да још кроз преговоре може доћи до нуклеарног споразума са Ираном, рекла је данас савјетник Бијеле куће Келијен Конвеј.

На новинарско питање да ли Трамп вјерује да још може преговорима доћи до нуклеарног споразума са Ираном, Конвејева је одговорила да је амерички предсједник отворен за договор и да „уколико Техеран жели да се понаша као нормална земља, да је то асдолутно могуће“.

Трамп је потом на друштвеној мрежи „Твитер“ поновио став Бијеле куће да „Иран никада неће посједовати нуклеарно оружје“ али није објавио друге детаље.

Конвејева је, такође стала у одлуку Трампа о ликвидацији иранског генерала Касема Солејманија, наводећи да је „реаговао као снажан лидер, а не слаб, када се суочио са приликом да смакне једног од најтраженијих терориста на свијету“.

Иран је 2015. године са свјетским силама постигао споразум којим је Техеран ограничио свој нуклеарни програм у замјену за укидање санкција.

Међутим, амерички предсједник Доналд Трамп повукао је САД из споразума у мају 2018. године и поново су уведене санкције Ирану.

Иран је потом најавио да ће постепено одступати од споразума.

Техеран је током викенда објавио да одустаје од споразума и ограничења обогаћења уранијума, али да ће наставити сарадњу са ИАЕА.