Обиљежено Бадње вече: Налагањем бадњака најављен празник Христовог рођења (ВИДЕО)

0
Фото: Јелена Маринковић

У свим православним храмовима на подручју општине Соколац, вечерњим богослужењима и налагањем бадњака традиционално је обиљежено Бадње вече. Службама и паљењем бадњака најављен је празник рођења Господа Исуса Христа – најрадоснији хришћански празник, којег православни вјерници прослављају 7. јануара.

Фото: Јелена Маринковић

Велики број Сокочана окупио је у порти цркве Светог пророка Илије, гдје је уприличен и величанствен ватромет. Протојереј ставрофор Илија Чупић, старјешина храма Романијске Лазарице, честитао је празник свим грађанима Сокоца и шире.

– Нека се мир Божији усели у срца наша, да га подијелимо међу својим најближима и онда међу свим људима. Да љубав Божија преовлада у нама и као што је Бог опростио цијелом свијету да и ми имамо снаге у вријеме када наш народ страда у Црној Гори. Нека Бог просвијетли разум онима који су кренули погрешним путем и подари љубави да се врате истинским вриједностима. Да овај вразник донесе свима радост, срећу и напредак. Мир Божији – Христос се роди – поручио је отац Илија.

Фото: Јелена Маринковић

Начелник Сокоца Милован Бјелица пожелио је грађанима срећан Божић.

– Захваљујем се суграђанима, који су се окупили у храмовима да на свечан начин прославимо Бадње вече. Свештенство Црквене општине Соколац, које предводи отац Илија, потрудило се да заједно са вјерницима у духу православних обичаја обиљежи Божићне празнике. Желим грађанима, али и свим Србима гдје год били, што више здравља, бољитка, слоге, братства и јединства, јер само заједништвом можемо све да постигнемо. Посебне честитке поводом најрадоснијег хришћанског празника упућујем Његовом високопреосвештенству митрополиту Хризостому, свештенству и монаштву епархије Дабробосанске, нашој браћи у Црној Гори, на Косову, у дијаспори и широм свијета који се боре за очување српског националног идентитета и српских светиња – додао је начелник Бјелица.

Фото: Славиша Станимировић

Вјерни народ Романије дочекаће Божић у молитви у храмовима и кругу породице, поштујући древне обичаје наших предака.

Највише народних обичаја везује се за Бадњи дан и Божић којима се дочарава рођење Христово у Витлејему. Сви обичаји носе поруку хришћанског заједништва, тако се сматра да се људи окупљени око бадњака загријавају љубављу и слогом, а свјетлост уносе у мрак незнања и празновјерја.