Магла јутрос смањује видљивост на путевима на подручју Добоја, Семберије, доњег и горњег Подриња, Грачанице, Чапљине и понегдје уз ријеке Саву, Врбас и Лашву, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/Републике Српске.

Саобраћај се јутрос одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, а због ниске температуре ваздуха возачима се скреће пажња на локалну поледицу, посебно у вишим предјелима и преко планинских превоја.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је на путевима на којима се изводе санациони радови.

Радови су актуелни на ауто-путу Бањалука-Градишка у зони насеља Чатрња и царинског терминала, те на магистралним путним правцима Брчко-Бијељина, на дионици Брчко-Доња Буковица, Дрињача-Коњевић Поље, Крупац-Богатићи у општинама Источна Илиџа и Трново, као и на регионалним путевима Црна Ријека-Бјелајце и Шековићи-Цапарде.

Клизишта су успорила саобраћај на регионалним путним правцима Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, те на локалном путу Сводна-Брезици у општини Нови Град.

У Бањалуци је у оквиру припрема прославе Дана Републике Српске потпуно обустављен саобраћај у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића, од раскрснице са Улицом Марије Бурсаћ до раскрснице са Улицом Милана Тепића. Обустава саобраћаја до 5. јануара је у периоду од 7.00 до 24.00 часа.

На подручју Федерације БиХ на магистралном путу Јајце-Црна Ријека код мјеста Здаљевац на снази су получасовне обуставе саобраћаја уз петнаестоминутно пропуштање возила. Обуставе су актуелне до 16.00 часова, а онда се на овој локацији саобраћа наизмјенично, једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел Врандук, током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час, од 21.00 сат до пола часа послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, а од пола часа послије поноћи до 5.00 часова кроз тунел је обустављен саобраћај.

За вријеме обуставе возила до седам и по тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад седам и по тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод- Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Због актуелних радова спорије се саобраћа и на магистралним путевима Сребреник-Орашје кроз тунел Орманица и Ланиште-Кључ-Мркоњић Град.

Када је ријеч о граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања. Преко граничног прелага Брчко-Гуња и даље је из безбједносних разлога обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере стање саобраћаја на граничним прелазима Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

Из АМС-а возаче подсјећају да је посједовање зимске опреме законски обавезно и савјетују опрезну вожњу.