Саобраћај у Подгорици је јутрос нормализован, након цјелодневне блокаде града због ненајављених протеста противника Закона о слободи вероисповијести који је рано јутрос усвојен уз повишене тензије, инциденте и привођења посланика опозиционог Демократског фронта (ДФ). У граду је мирно, а свештенство Митрополије црногорско-приморске СПЦ и неколико стотина присталица те цркве који су се од јуче у знак протеста окупили на једној од главних градских саобраћајница, разишли су се рано јутрос пошто је Скупштина изгласала закон.

Полиција је деблокирала улазне и излазне саобраћајнице ка Подгорици и из ње, које су јуче у знак протеста, а на позив ДФ-а блокирале присталице тог савеза. Полиција је привела око 20 људи због блокаде саобраћаја, извијестили су медији у четвртак.

У полицији, по наводима медија и даље траје саслушање 18 посланика ДФ-а ухапшених послије синоћњег инцидента у Скупштини Црне Горе, уочи изгласавања Закона о слободи вероисповијести.

Посланици ДФ су током расправе о закону позвали на сукобе, а пошто су посланици владајуће већине одбили амандмане Митрополије црногорско-приморске на закон, изазвали тешке инциденте у Скупштини.

Они су скупштинској сали бацили пиротехничко средство, ломили инвентар, гађали боцама посланике владајуће већине и опозицоне СДП, те физички насртали на њих.

Због тога су приведени у полицију, а предсједник Скупштине Иван Брајовић им је изрекао мјеру забране присуства сједници у наредних 15 дана.

Након хапшења, посланици владајуће већине и опозиционе СДП су усвојили закон.

Премијер Душко Марковић који је током цјелодневне расправе у Скупштини са посланицима „бранио“ владина рјешења, је рано јутрос, послије усвајања закона, осудио понашање посланика ДФ-а и поручио да „не очекује радикализацију ситуације“ у земљи.

„Осуђујем овај чин, он је непримјерен и неодговоран према другим посланицима и неодговоран према грађанима Црне Горе, али вјерујем да ће ово бити добро искуство за све и да се ово више никада неће поновити“, казао је Марковић.

За сада није познато какви би могли бити потези Митрополије црногорско-приморске (МЦП) СПЦ и да ли ће бити нових окупљања.

У саопштењу објављеном јутрос Митрополија сву „одговорност за посљедице доношења Закона о слободи вероисповијести“ приписује посланицима који су гласали за његово усвајање, Влади, која га је предложила, и предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.