Професор Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Александра Говедарица Лучић одржала је данас на Сокоцу стручно предавање за заинтересоване пољопривреднике о технологијама производње бијелог лука са акцентом на органску, која је у посљедње вријеме веома актуелна.

Милица Велетић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – Подручна јединица Соколац, рекла је Срни да на овом подручју има заинтересованих произвођача за сертификацију органске производње бијелог лука, тако да је овај ресор желио да их уведе у тај посао.

Према њеним ријечима, један од циљева стручног предавања је да се процијени заинтересованост произвођача како би стручна служба Ресора припремила бизнис-план о производњи лука и на тај начин им помогла да смање удио у трошковима производње кроз пројекат „Развој руралне конкурентности“.

„Произвођач учествује максимално са 50 одсто у финансирању производње у зависности од тога колико процената финансира локална заједница“, навела је Велетићева.

Она је подсјетила да пројекат „Развој руралне конкурентности“ спроводи Јединица за координацију пољопривредних пројеката која дјелује у оквиру Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Срспке.

Предавање је организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у сарадњи са пројектом „Фарма два.