Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је Извршни комитет ове странке закључио да у понедјељак, 23. децембра, треба да буду именовани чланови новог сазива Савјета министара БиХ који су до сада прошли провјере у надлежним институцијама.

„Формирање Савјета министара треба да буде завршено до Нове године, а уколико се то не деси постоји могућност да то не буде учињено ни до краја јануара„, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног комитета.

Он је додао да је Извршни комитет подржао Програм реформи БиХ.

„Оцијењено је да тај документ не предвиђа интеграционе процесе и не прејудицира чланство БиХ у НАТО-у“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, на сједници је оцијењено да је 2019. година била добра за Републику Српску, јер је задржана институционална стабилност с обзиром на то да је одмах након избора формирана власт.

Додик је истакао да су задовољни односима у коалицији, те да је увјерен да ће договорити заједнички наступ на локалним изборима и остварити одличан резултат.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је данас донио одлуку о именовању осам министара и девет замјеника министара, док су неопходне додатне провјере за по једног кандидата за министра и замјеника.

„Та одлука упућена је Комисији за избор Савјета министара и очекујем да ће у понедјељак бити обављен њихов избор у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ“, закључио је Тегелтија.