Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да је процес опозива, који је Представнички дом конгреса покренуо против њега, „политички самоубилачки марш“ за Демократску странку.

„Са данашњим неуставним и партијским опозивом, демократе које ништа не раде показале су дубоку мржњу и презир према америчком бирачу“, рекао је Трамп.

Убзро послије окончања гласања, оштро је критиковао потез демократа.

„Послије три године мрачног лова на вјештице и превара, демократе у Представничком дому покушавају да пониште гласове десетина милиона патриотских Американаца“, нагласио је амерички предсједник, тврдећи да демократе покушавају да га опозову „од првог дана“.

Опозив Трампа не значи и његову смјену са положаја – о томе ће се одлучивати на суђењу у Сенату наредног мјесеца. Ни један предсједник у 243 године дугој америчкој историји није смијењен с положаја упркос опозиву у Предсавничком дому.

За то је потребна двотрећинска већина у Сенату, што значи да би најмање 20 републиканаца морало да заједно са демократама гласа против Трампа.

Ни један републикански сенатор није наговијестио да ће то урадити, па је извјесно да ће Трамп остати на положају предсједника.