Фото: СТР/ЕПА

Срби осуђени у Хашком трибуналу испунили су услове за пуштање на слободу, пошто су одслужили двије трећине казне, али их Хаг не пушта, пишу „Вечерње новости“.

Двије трећине казне одслужили су Радивоје Милетић, Сретен Лукић, Радослав Брђанин и Властимир Ђорђевић.

„Новости“ наводе да неписано правило да се хашки осуђеници пуштају на слободу послије одлежане двије трећине казне престаје да се примјењује у посљедњих годину дана, када су на ред за излазак дошли српски држављани.

Према правилнику, захтјев за привремено пуштање на слободу подноси одбрана осуђеника или држава у којој служи казну, али предсједник Механизма има дискреционо право да донесе одлуку.

– Примјер генерала Радивоја Милетића, осуђеног због злочина у Сребреници, који је два пута безуспјешно тражио да буде пуштен, показује да врата ћелија гдје се налазе српски полицајци и војници неће лако бити откључана – наводе „Новости“.

У образложењу за одбијање Милетића наводи се да за вријеме суђења није показивао знаке кајања и саосјећања са жртвама, да још није вријеме да изађе и да је злочин тежак.

Коначну одлуку о захтјевима осуђеника доноси предсједник Механизма, насљедника Хашког трибунала, тако да ће судија Кармел Ађијус одлучивати о захтјеву полицијског генерала Сретена Лукића, осуђеног на 20 година због злочина над косовским Албанцима.

Он је већ једном одбијен, због, како је наведено, времена које је провео на привременој слободи, а још нема одговора на други његов захтјев из априла ове године, иако је у поднеску наведено да су власти у Пољској, гдје служи казну, навеле да се примјерено понашао, да је од управе затвора добио и награде и да је „запослен“ у затворској библиотеци.

Одговор чека и српски политичар из Републике Српске Крајине Радослав Брђанин, којем је двије трећине тридесетогодишње казне за злочине против несрпског становништва истекло 6. јула.

Такође и српски генерал Властимир Ђорђевић чека одговор већ пет мјесеци, пошто је одслужио у Њемачкој 12 од укупно 18 година због злочина на Космету.

И генерал Небојша Павковић, осуђен на 22 године због злочина на Космету, за 11 дана стиче право да поднесе захтјев за привремено пуштање на слободу.