Благо вредно милијарду евра украдено је из једног од највећих европских музеја, који се налази у Дрездену у Немачкој. Лопови су провалили у раним јутарњим сатима, а штета, односно шта је тачно то што је однесено тек треба да буде утврђено.

Према првим проценама, из музеја „Зелени трезор“ украдена је колекција античког накита. У том музеју чува се једна од највећих колекција.

Према речима полиције, лопови су упали у историјски део музеја који се састоји из два дела, и у ком се чувају блага од периода Августа Другог до 1733. године и нови одељак у ком се чувају блага појединаца.

Како наводи Билд, украден је накит и дијаманти који имају вредност скоро милијарду евра, а полиција ће тек накнадно да објави шта је тачно однесено.

Пљачкаши су и даље у бекству, али се полиција нада да су их ухватиле надзорне камере упркос томе што је дошло до прекида у снабдевању електричном енергијом.

Верује се да је и нестанак струје саботиран, као и да је у вези са тим избио и пожар на оближњем мосту током ноћи.

Нестанак струје је вероватно помогао лоповима да прекину аларм, а како преносе неки немачки медији, провалници су били „ситни“, те су успели да прођу кроз мали отвор прозора.

– Нисмо идентификовали починиоце и нико засад није ухапшен – рекао је портпарол полиције Марко Ласке.

На званичном сајту музеја стоји да је он данас затворен. Музеј је на званичном Твитер налогу после поноћи саопштио да је дошло до провале.

– Не само да је опљачкана наша државна колеција, опљачкани су људи Саксоније. Не можете да разумете историју наше државе без Зеленог трезора. Благо које се тамо налази настало је због тешког рада наших људи у нашој држави – рекао је премијер Саксоније Михаел Кретшмер.

Највећа пљачка у историји

Верује се да би ово могла да буде највећа пљачка у историји.

Ако се подаци о милијарду евра вредноси украдених ствари и званично потврде, то значи да ће ова пљачка прећи ону која је досад држала прво место, а ради се о провали у музеј Гарднер у Бостону пре скоро 30 година.

Шта се све налази у музеју?

Музеј у Дрездену основао је Август ИИ Јаки, саксонски кнез из 18. века и у њему се налази историјски новац и накит.

Срећом у овом случају, једна од највреднијих ствару, 41-каратни зелени дијамант „Дресден Греен“ тренутно је на „позајмици“ у Нјујорку.

Осим тога, у музеју се налази и фигура Маора висока 63 центиметра опкољена смарагдима и 648-каратним сафиром који је даровао руски цар Петар И. Није познато да ли је фигура украдена.

Други вредни предмети укључују скулптуру индијског краљевског двора украшену драгуљима, израђену од злата, сребра, емајла, драгог камења и бисера.

Музеј је изграђен изнова из корена након бомбардовања Дрездена у Другом светском рату. Неке предмете су узеле совјетске трупе 1945, али су их касније вратиле.

Током Хладног рата био је изложен само део збирке када је Дрезден био део комунистичке Источне Немачке.

Музеј је интензивно обновљен током 2000-их, а две његове поставке чине једну од најбоље сачуваних ризница у Европу.

Ангела Меркел је тамо угостила тадашњег председника САД Барака Обаму 2009. године током његових првих месеци на функцији.