Председник Северне Македоније Стево Пендаровски рекао је данас у Београду да је његова посета још једна потврда добросуседских односа и да се радује што се из Београда упућује јасна порука да не треба заборавити на Западни Балкан и да су европске интеграције једина могућа опција.

Пендаровски је у изјави на конференцији за новинаре после разговора са домаћином, председником Србије Александром Вучићем да су односи две земље одлични без спорних тачака и да су решени да сва питања решавају дијалогом.

„Радује ме чињеница што из Београда упућујемо јасне поруке да не треба да се заборави на Западни Балкан и да је европска интеграција региона једина одржива опција која ће омогућити трансформацију наших друштава“, рекао је Пендаровски.

Рекао је да су он и Вучић разговарали о француској иницијативи председника Емануела Макрона која предвиђа ревизију процеса приступања Унији и да је он поновио став своје земље да за њих не постоји друга одржива алтернатива од процеса евроинтеграција.

Пендаровски је оценио да се ради о компликованом процесу, а да му је у разговору председник Макрон јасно рекао да та иницијатива не предвиђа замену за чланство држава Западног Балкана.

Децидно каже да се не предвиђа никаква замена чланства за државе Западног Балкана и то је практично главна поента разговора са председником Макроном“, рекао је Пандаровски.

Он је рекао да регионалне иницијативе о повезивању о којима се разговара као што је мини Шенген не искључују чланство у ЕУ, да су то одличне иницијативе комплементарне са кретањем ка ЕУ.

Осврнувши се на стабилност у региону рекао је да су он и Вучић разговарали о перспективи дијалога Београда и Приштине и изразио је очекивање да ће бити постигнуто решење уз помоћ међународне заједнице и да то решење мора да допринесе регионалној стабилности и да не сме да залази у интегритет других држава.

Пендаровски је рекао да је поред позитивних трендова у економији јасна потреба за јачање те сарадње, да је важно јаче повезивање и боља инфраструктурна повезаност.

Он је у том контексту честитао Вучићу на отварању два аутопута, према Северној Македонији и Бугарској.