У организацији Спортско – риболовачког друштва „Биоштица“ из Сокоца минулог петка су одржани протести – Стоп мини – хидроцентралама. Како је и раније најављено, протесно окупљање организовано је поводом вијести да постоји могућност изградње мини-хидроцентрале на ријеци Каљини. На скупу је било организовано и потписивање петиције „Реци НЕ МХН“.

Према ријечима једног од иницијатора протеста и предсједника СРД „Биоштица“ Здравка Арбиње данашње окупљање за циљ има да упути ноту протеста локалној и државној власти са намјером да се обустави даље пројектовање изградње мини – хидроцентрала на нашим ријекама.

– Ријеке су бисери наших планина и то је једино чиме можемо да се похвалимо на овим просоторима. Свједоци смо да је у протеклом периоду уништен велики број ријека изградњом мини – хидроелектрана, а ми не желимо да се то догоди са Каљином, рекао је Арбиња.

Он је додао да је о могућности изградње мини – хидроцентрале на овој ријеци сазнао у вијестима на званичном порталу Општине Соколац, у којој је писало да је све спремно за изградњу централе, те да су потписани уговори са Министарством енергетике и рударства РС и да се само чека на дозволе како би почела изградња. Арбиња је истакао да подршка Удружењу стиже са свих страна, када је у питању борба за ријеке.

– Организовали смо иницијативни одбор за одбрану од оваквих ситуација. Имамо подршку са свих страна, на нашој званичној страници стижу поруке, од правних потпора, подршке еколога у нашој земљи и еколошких удружења, који ће нам дати детаљне инструкције. Ово није протес који има политичку позадину, него протест против нехуманих пројеката који уништавају нашу природу и љепоту, додао је Арбиња.

Миланко Боровчанин је рођен у селу Медојевићи на ријеци Каљини, подржао је протест јер сматра да би овај пројекат могао да уништи ову ријеку.

– Треба да се спријечи изградња због наше будућности и будућности наших потомака. Чак и генерације послије нас могу да живе од ријеке, јер су нам на овим просторима остали само туризам и пољопривреда.

Међу окупљеним на данашњем протесту нашао се и Огњен Боровчанин, репрезентативац БиХ у риболову и члан друштва СРД „Биоштица“, који је рекао да је поред саме љепоте ријека општине Соколац значајан и њихов туристички потенцијал, нарочито за спортски туризам.

Бјелица: Препустити струци да утврди услове и могуће штетности

Начелник општине Соколац Милован Бјелица у данашњој изјави за новинаре рекао је да је вијест о мини – хидроелектрани транспарентно објављена на порталу општине Соколац, у циљу информисања становништва о раду локалне управе. Он је додао да је о протестима сазнао од представника медија, те да су постојале и друге форме испољавања незадовољства и потраге за рјешењима.

– Да се присјетимо, са представницима Министарства енергетике и рударства Владе РС разговарао сам о могућности изградње мини – хидроцентрале од 300 киловата, на подручју ове локалне заједнице. На састанку је договорено да ће стручњаци изаћи на терен да утврде да ли постоји могућност и услови за такву инвестицију. Постоје одређене процедуре које морају бити испоштоване да би реализација овог пројекта била могућа. На првом мјесту Влада Републике Српске требало би да покрене иницијативу за расписивање за додјелу концесије, што се до данас није десило. Такође, стручни кадар треба да процјени да ли постоје услови и колико је уопште могућа изградња мини-хидроелектране, рекао је Бјелица.

Додао је да општина Соколац није надлежна за издавње концесије и грађевинске дозволе.

– Надлежно Министарство треба прво да сагледа да ли постоје могућности за изградњу, након тога би морали расписати јавни позив за додјелу концесије. Онај ко добије концесију доставља пројектну документацију која се мора прослиједити надлежном Министарству које издаје грађевинску дозволу, додао је Бјелица.

Он је рекао да након првог одржаног састанка није имао више разговора са представницима Министарства. Такође, Бјелица истиче да су и раније рађена истраживања о могућности изградње мини – хидроцентрала на ријеци Биоштици, те да су тада стручњаци фирми које су биле заинтересоване за изградњу утврдили да не постоје услови за ову врсту инвестиције.

– Колико су штетне мале – хидроцентрале и какви су њени ефекти на околину, и да ли је уопште могућа изградња на Каљини процијениће стручњаци из области. У пројекат су укључени Министарство енергетике и рударства, Министарство за урбанизам и просторно уређење и Министарство екологије и заштите животне средине у Влади Републике Српске, и мишљења сам да неће бити урађено ништа што није у интересу наших грађана, истакао је Бјелица.

Начелник Бјелица је додао да постоји добра сарадња са СРД „Биоштица“ и да ће тако бити и у даљем периоду, али да протест нема основе на које се позивају, јер у његвом кабинету није потписан никакав уговор, како из друштва тврде.

Осим грађана Сокоца данашњем протесту придружили су се и људи из сусједних општина, на подручју којих су већ изграђене мини – хидроцентрале.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.