Фото: Свјетлана Рајић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица састао се данас са власником пројекта “Саниленд” и “Емирејтс” шеиком Мохамадом бин Садр Ал Касимием. На састанку се разговарало о могућности инвестирања у одређене пројекте на подручју општине Соколац.

– Ми смо у могућности да доведемо инвеститоре из других земаља Уједињених Арапских Емирата, ал ово је само почетни састанак па је о томе рано говорити. Такође, оно што је наша жеља и идеја која је у зачетку, да на овом подручју направимо један назваћу га мањи град са тржним центром и другим пратећим садржајима. Расположени смо да правимо и рехабилитациони центар, у који би долазили људи из свих крајева свијета, а у коме би двадесет и четири сата били на располагању доктори који би лијечили кориснике тог центра. Оно што могу обећати након данашњег састанка јесте да ће наредних дана један од мојих менаџера Славен Јефтић доћи да погледа простор гдје ће бити постављено клизалиште, рекао је Ал Касами.

На састанку се разговарало и о томе како мали број туриста долази у БиХ у односу на остале земље свијета, а да овдје лежи велики капацитет када је развоју туризма у питању.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је приликом данашњег састанка да локална управа не може сама одлучити о инвестицијама и пројектима, него да је потребна сагласност већих нивоа власти у нашој земљи. Он је госте упознао и са планом инвестиција и стратегијом развоја општине Соколац.

Фото: Свјетлана Рајић

– Господин Мухамед је озбиљан инвеститор, он је власник неколицине некретнина и пројеката у БиХ од којих је најпознатији забавни парк „Саниленд“ у близини Сарајева на Требевићу. Ми имамо добро искуство са инвеститорима из арапског свијета, на основу доброг пословања Нове Романије. Разговори су отворени, а план њихових инвестиција на овом подручју је близу педесет милиона марака. Наравно, позната је чињеница да доношење одлука о даљој сарадњи и могућности изградње поменутих пројеката не може бити само одлука локалне власти, него се морају консултовати већи нивои власти. Оно што смо ми понудли јесу даљи разговори, као и да се у некој од наредних посјета, господина Мухамеда, обиђу одређене локације у близини Сокоца које су интересантне,. Од инфраструктурних пројеката везаних за туризам изразио сам потребу да се гради затворени базен, клизалиште и изградња вјештачког језера у парку природе „Талине“, како би постала једна туристичка атракција. Општина би била сувласник у свим пројектима који би рађени на подручју Сокоца, рекао је Бјелица новинарима након данашњег састанка.

Бјелица је додао и да је битно да сви могући актери виде своје интересе у овим инвестицијама, од највиших државних нивоа РС и БиХ, преко локалне заједнице и инвеститора, као и локално становништво. Такође истакао је задовољство чињеницом да су препознати потенцијали нашег подручја, те да се током данашњег разговора чуло виђење о развоју туризма из угла угледног иностраног држављанина који је обишао многе земље свијета.

Господин Мохамад бин Садр Ал Касими је био предсједник Уставног суда у једној од земаља Уједињених Арапских Емирата, његов брат је тренутни краљ једне од земаља, док је његов отац педесет година водио ту арапску земљу.

Начелник општине Соколац добио је позив од господина Мохамеда бин Садр Касимија позив да буде његов гост у Уједнињеним Арапским Емиратима.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.