Фото: Свјетлана Рајић

Компомента III „Пројекта снабдјевања водом и пројекат канализације у општини Соколац“ у склопу које је урађена канализациона мрежа Подроманија – Бјелосављевићи недавно је завршена. Извођач радова на овој компоненти било је предузеће „Хигра“д.о.о из Бијељине. Средства за ову компоненту у износу од 1.246.250 КМ обезбијеђена су кредитним аранжманом Европске развојне банке у коме је општина Соколац имала на располагању 6.000.000 КМ од којих су три милиона кредитно задужење, 2.110.000 КМ су грант средства, а 900.000 КМ је учешће локалне заједнице.

Према ријечима власника фирме „Хигра“д.о.о из Бијељине Драгана Сарића трећа фаза или компонента пројекта односила се на прикупљање отпадних вода , тј. урађен је главни колектор у Подроманији који даље води преко соколачког насеља Кула до Решетнице.

– Урађена је и секундарна мрежа у Подроманији, са свим прикључцима за успутне потрошаче. Укупна дужина свих колектора износи тринаест киломаетара, а радови су почели у мају и завршени су прије петнаест дана. Завршетком ове компоненте пројекта, створени су услови да се финализира комплетна канализациона мрежа на подручју општине Соколац. Остало је да се уради секундарни колектор од насеља Бјелосављевићи до главног колектора и још један секундарни који из града купи воде и доводи их низ ријеку Решетницу до овог колектора. Наша је жеља да финализирамо овај пројекат и вољели би да радимо и на самом пречистачу отпадних вода, али о томе одлучују тендери, рекао је Сарић приликом данашњег састанка са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом.

Начелник општине Соколац Милована Бјелице, приликом данашњег састанка рекао је да је фирма „Хигра“ из Бјељине, одлично и квалитетно урадила посао, испоштовани су Уговор и рокови.

– Са фирмом из Бијељине сарадња је почела у II компоненти „Пројекта снабдјевања водом и пројекат канализације у општини Соколац“, када је рађен канализациони вод од Расоваче, Надића до Казана, и када је у питању водовод од Подроманије до Куле, као и рјешавање отпадних вода у једном дјелу мјесних заједница Балтићи и Мајдани и веома смо задовољни оним што је до сада урађено у сарадњи са радницима компаније „Хигра“, рекао је Бјелица.

Фото: Свјетлана Рајић

Он је напоменуо да су у склопу компоненти I и II „Пројекта снабдјевања водом и пројекат канализације у општини Соколац“ постојале значајне уштеде средстава која су преусмјерена за изградњу водовода од соколачког насеља Брезијак до Куле, тачније око 1.200.000 конвертибилних марака.

– То се односи на дио пројекта који радимо у сарадњи са општином Рогатица, његовом реализацијом биће рјешено питање водоснабдјевања за 550 домаћинстава у селима која се налазе на рубу ове двије општине. Када је овај пројекат у питању имали смо снажну подршку Савјета министара БиХ, Владе ФБИХ , ИФАД-а, као и утицајних људи са подручја нашег простора. Вриједност овог пројекта је око седам милиона конвертибилних марака, а завршен ће бити у наредних мјесец дана. Без уштеде на првој и другој компненти не бисмо могли ући у овај пројекат, јер општина Соколац није имала посебне изворе средстава за ово питање, истакао је Бјелица.

Када је у питању изградња фекалног канализационог колектора у Подроманији, остало је да се повеже насеље Бјелосављевићи, Мајдани и дио око ријеке Решетнице до Понора гдје би се морало градити постројење за пречишћавање отпадних вода , рекао је Бјелица додавши да је урађена студија изводљивоти коју је финансирала Европска инвестициона банка. Он је додао да постоји потреба да се рјеши питање отпадних вода на Романији, као и постројење за пречишћавање питке воде чиме би били рјешени дугогодишњи проблеми везани за водовод и канализацију, а то је јако битно за даљи развој наше локалне заједнице.

,,Пројекат снабдјевања водом и пројекат канализације у општини Соколац“ реализовао се у сарадњи са тимом за управљање пројектима при Министарству финансија у Влади Репблике Српске, а на подручју Сокоца радови су трајали шест година.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.