Фото: Јелена Маринковић

У оквиру пројекта „Развој тржишне пољопривреде II“ (FARMA II), који заједнички проводе USAID и Влада Шведске, у Сокоцу је данас одржано стручно предавање на тему: „Производња поврћа у пластеницима“, проф. др Александре Говедарица – Лучић. Акценат је стављен на јесењу садњу повртних култура.

-Присутни су имали прилику да чују нешто више о правилном избору локације за постављање пластеника, односно правилној удаљености од саобраћајнице и загађивача. Важна ставка је окретање пластеника у правцу сјевер – југ, да хладни бочни вјетар удара у чеону страну, због слабијег расхлађивања. Поред основних уводних ставки, заинтересовани су упознати са могућностима производње своје саднице, технолошким поступцима производње квалитетне саднице, те које су то повртне врсте актуелне за овај период године – истакла је Говедарица – Лучић, која је професор на Пољопривредном факултету УИС .

Ресорно министарство, преко пројекта развоја руралне конкурентности, имплементира пројекат производње поврћа у заштићеном простору. Према ријечима Милице Велетић, испред Ресора за пружање стручних услуга при Министарству пољопривреде, шумарства, водопривреде РС – Канцеларија Соколац, циљ је да се на простору Сарајевско – романијске регије повећа обим пластеничке производње, као и да се мањим пољопривредним гздинствима пружи могућност остваривања додатног прихода.

Фото: Јелена Маринковић

– Вођа пословног плана је у претходном периоду, пријављеним корисницима из општина Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град, Пале, Источна Илиџа и Пале, подијелио 86 старт – ап пакета, који обухватају постављање пластеника са системом за наводњавање. Тренутно, у другом циклусу набавке пластеника, на подручју општине Соколац, постављено је двадесет, а до краја године поставиће се још 50 пластеника у Палама и Источном Старом Граду – додала је Велетић.

У наредном периоду планиране су практичне обуке за пољопривредне произвођаче који се баве производњом поврћа у заштићеном простору.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.