Фото: Јелена Маринковић

Представници Министарства енергетике и рударства Владе Републике Српске посјетили су данас општину Соколац и том приликом са начелником Милованом Бјелицом и његовим сарадницима разговарали о могућности изградње мини хидроелектрана на подручју ове локалне заједнице. Како је речено на састанку, изградња мини хидроцентрале од 300 kw планирана је у мјесној заједници Каљина, на истоименој ријеци.

Према ријечима помоћника министра за енергетику и рударство Милана Баштинца, вриједност овог пројекта била би око 1.500.000 конвертибилних марака.

– Уколико овај пројекат буде остварен, велику корист имаће локална заједница и њено становништво. Инвестиција није велика, али је битна из аспекта развоја електричне енергије, сигурности снабдјевања локалног становништва и уређења обале ријеке Каљине. Када завршимо процедуре, које би требало да буду завршене за четири мјесеца, очекујемо и почетак радова., истакао је Баштинац.

Фото: Јелена Маринковић

Према његовим ријечима, инвеститор би био предузеће „ВГ Екоенергија“ из Мостара, а сличан пројекат треба да се реализује и у општини Вишеград на двије локације.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да оно што би требало даље да се деси, када је овај пројекат у питању, јесте да Влада Репубилике Српске покрене иницијативу за расписивање јавног позива за додјелу права, односно концесије за имплементацију овог пројекта. Он је додао да је општинско одјељење за просторно уређење и стамбено комуналне послове укључено у овај пројекат, те да је јуче извршен обилазак терена, како би биле размотрене све могућности.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.