Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је данас у Бањој Луци, након састанка са лидером ПДП-а Браниславом Бореновицем, да ће СДС и ПДП и даље сарађивати на свим важним пословима.

-Данас смо разговарали о изборном законодавству, о јавним сервисима, поготово о РТРС-у, али и о последњој сједници НСРС и о блокирању Парламента БиХ. И СДС и ПДП има припремљене приједлоге у којем смислу би требало да се мијења изборно законодавство у БиХ. То је за нас најбитније када говоримо о изборном процесу – казао је Шаровић.

Он је рекао да ће СДС и ПДП усагласити ставове у наредном периоду о овом питању и додао да ће у том послу покушати да заинтересују и друге странке у Републици Српској.

– Питање јавног сервиса је за нас веома важно. РТРС има обавезу да на равноправан начин информише јавност. Мислимо да РТРС то сада не ради. Негативно утиче не демократизацију друштва и на изборе који слиједе – истакао је Шаровић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да је и те како важно да СДС и ПДП разговарају о актуелним темама.

– Ако овакав изборни закон остане, сваки будући избори биће обесмисљени. ПДП има готово документ који може да иде у парламентарну процедуру. Измјене изборног закона неће бити ни лаке ни једноставне – рекао је Бореновић.

Он сматра да јавни сервиси нису објективни и да не раде у складу са законом.

– Незадовољни смо радом РТРС-а и Срне. Предложићемо рјешења да се они врате у оквире слободног и независног новинарства – казао је Бореновић.

Шаровић сматра да преговарање о Савјету министара БиХ није у власништву СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ.

Савјет министара не формира онај ко има право на то или онај ко мисли да му то припада. Сви смо ми легитимни за то. Савјет министара ће формирати онај ко формира коалицију од 22 посланика. И то је легитимно, све остало је празна прича. Тај легитимитет имају и СДС и ПДП. Ми нећемо бити по страни – казао је Шаровић.

Говорећи о формирању Савјета министара, Шаровић је поновио да Савјет министара не формира онај ко себе сматра легитимним, већ онај ко сакупи коалицију од 22 посланика.

-Ми смо активни у том процесу, али не желимо да прејудицирамо. Постојећа тројка покушава да АНП смањи на 25 страна, да би се угодило СНСД и да би се народу рекло да то није АНП. Али и тај документ би нас водио у НАТО. Међутим, наш први задатак је да одблокирамо рад Представничког дома БиХ са онима са којима имамо 22 посланика. Ако до тога дође, та већина ће имати и ентитетску већину. Не желим да помињем било коју политичку опцију – рекао је Шаровић.

На питање да ли ће позвати ДНС да им се прикључи, Шаровић је рекао да је разговарано са Павићем.

– Ако буде хемије за сарадњу, та странка је добродошла. Они сада имају своје проблеме и бриге. Коју год одлуку да донесу, то је коректно – каже Шаровић.