Број жртава тајфуна „Хагибис“, који је погодио централне и источне области Јапана, порастао је на 40, док се 16 људи и даље воде као нестали, јавила је медијска мрежа НХК.

Премијер Јапана Шинзо Абе изјавио је током састанка кризног штаба за ванредне ситуације да 30.000 Јапанаца не може да се врати својим кућама и да ће и након тајфуна остати у центрима за евакуацију.

– С обзиром на пријављен велики број несталих, настављамо активно и непрестано спровођење операције потраге и спасавања. Забиљежена је велика штета коју је нанио тајфун и сада 30.000 људи не може да се врати кућама – истакао је Абе.

Абе је наредио оснивање посебних група за подршку у угроженим подручјима, које ће помоћи поновном успостављању снабдијевања електричном енергијом и водом и које ће пратити услове живота у центрима за евакуацију.

Спасиоци и снаге самоодбране и даље раде на поправљању инфраструктуре у подручјима погођеним тајфуном, јавио је ТАСС.

Најмање 53.000 кућа и даље је без напајања електричном енергијом у Токију и сусједним префектурама, а више од 130.000 кућа и станова у земљи остало је без снабдијевања водом.

„Хагибис“ је погодио Јапан у суботу, 12. октобра, а власти су прогласиле највиши ниво упозорења у 12 префектура у централном Јапану, укључујући подручје Токија.