Почетак изградње аутопута Београд-Сарајево води цијели регион у мир, стабилност и развој, истакао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Он је у Сремској Рачи на церемонији полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево захвалио Турској и њеном предсједнику Тајипу Реџепу Ердогану што су препознали да могу помоћи региону, да се људи повежу и нормално живе.

„Ауто-пут Сарајево-Београд или Београд-Сарајево, како год, али важно је да се та два града у двије земље што квалитетније повежу“, нагласио је Џаферовић.

Он је захвалио предсједнику Александру Вучићу и Србији што је ријешила сва питања и компликоване процедуре за изградњу овако значајног објекта.

Џаферовић је изразио наду да ће и у БиХ што прије бити окончане процедуре, да би изградња ауто-пута Сарајево-Београд кренула и кроз БиХ.

„То је у интересу БиХ и Србије. БиХ жели да има добре односе са сусједима на принципима међусобног уважавања и поштивања. Мислим да такве односе можемо да градимо, да рјешавамо отворена питања. Наши народи живе у свим земљама региона“, рекао је Џаферовић.

Он је истакао да се граде фабрике да би људи могли нормално да живе од свог рада, да се може нормално комуницирати, а обнављају се и културно-историјска добра.

„То може доћи само од оних који су искрени у намјерама да нам помогну“, нагласио је Џаферовић.

Почетак радова на ауто-путу Београд-Сарајево озваничен је десет мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица саобраћајнице у коју ће бити уложено 250 милиона евра.

АУТО-ПУТ ЈЕ СИМБОЛ БУДУЋИХ БОЉИХ ОДНОСА

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да аутопут Београд-Сарајево симбол будућих бољих односа Србије и БиХ.

Комшић је у Сремској Рачи на свечаности почетка радова на аутопуту нагласио да данашњи тренутак показује колико само мало треба повјерења, пружене руке и осмијеха да ствари у двије земље и регији крену набоље.

„Велика је част и задовољство данас бити овдје, а прије двије године изгледало је немогуће да се дешавају овакве ствари у односима БиХ и Србије и да се након више деценија крене у изградњу великог инфраструктурног пројекта, нечега што је сасвим нормално у развијеном свијету“, рекао је Комшић.

Он је додао да изградња ове модерне саобраћајнице није само у корист људи у једној земљи, већ много значи и за односе међу земљама.

Комшић је захвалио свима који су омогућили да дође до изградње ове комуникације, те изразио наду да се идуће године сви окупе са друге стране ријеке на истој оваквој свечаности.

Данашњој свечаности присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган и чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Шефик Џаферовић.

Почетак радова на аутопуту Београд-Сарајево свечано је озваничен десет мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица саобраћајнице у коју ће бити уложено 250 милиона евра.

Према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, овај ауто-пут градиће се у два правца Бијељина-Сремска Рача /граница са БиХ/-Кузмин дужине око 18 километара и Пожега-Котроман /граница са БиХ/ дужине око 60 километара.