Већ дуже вријеме постоји замисао изградње Градске куће Соколац која би објединила низ установа.

Идејно рјешење предвиђа објекат корисне површине 2.300 м² смјештен на тргу укупне површине од 6.150 м² са уређеним зеленим површинама, модерном расвјетом, шеталиштем. Тргом ће доминирати споменик партијарха Павла висине 8 метара.

Локација на којој би био смјештен објекат је у соколачкој главној улици, Улици Цара Лазара, на платоу на којем су се некада налазили Хотел „Романија“ и бивша Полицијска станица, преко пута Споменика српских бораца и зграде данашње локалне управе, а у непосредној близини Парка бораца Романије.

При обликовању архитектуре, архитекта је водио рачуна о карактеру и намјени саме грађевине која мора равноправно с карактером садржаја носити тежину историјских знамења као ИМЕ И ПРЕЗИМЕ ОБЈЕКТА.

Архитекта је с тога приступио НЕОКЛАСИЦИЗМУ, архитектонском правцу који с правом носи темељ архитектуре, и обликовања живота. Јер обликовање архитетуре у простору је обликовање психологије сваког човјека.

Ако се неко пита добро али ово је СОКОЛАЦ, објекат у стилу НЕОКЛАСИЦИЗМА „НЕ ИДЕ“ ?

Одговор архитекте је следећи: ТРГ, СПОМЕНИК, ГРАДСКА КУЋА СА ИСТОРИЈСКИМ САДРЖАЈЕМ, (МУЗЕЈ, ПОЗОРИШТЕ, СПОМЕН СОБА, ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ БИБЛИОТЕКА НА НАШИМ ПРОСТОРИМА, ГАЛЕРИЈА), ОВО СУ наше СВЕТКОВИНЕ, КУТУРНА НАСЛЕЂА КОЈЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ ПРИЧАЈУ,

– да ли ће МОДЕРНА АРХИТЕКТУРА ПРИЧАТИ РАВНОМЈЕРНО и РАВНОПРАВНО СА ДУШОМ ОБЈЕКТА (САДРЖАЈЕМ), ДА ЛИ ЋЕ ОПРАВДАНО МОДЕРНА АРХИТЕКТУРА НОСИТИ ИМЕ ГРАДСКЕ КУЋЕ СА ТРГОМ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА И ЦЈЕЛОКУПНИМ САДРЖАЈЕМ, ЗАПРАВО ТО ЈЕ ОДГОВОР ЗАШТО САМ ПОШАО СТИЛОМ КОЈИ КРОЗ ИСТОРИЈУ И ВРИЈЕМЕ КОЈЕ ЈЕ ПРОШЛО И КОЈЕ ДОЛАЗИ ИМА И ИМАТ ЋЕ СВЕ ВЕЋИ ЗНАЧАЈ. СОКОЛАЦ ЈЕ МЈЕСТО ИСТОЧНЕ КАПИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПКСЕ, КАКО БИ СЕ УЧИНИО ЗНАЧАЈАН ПРЕОКРЕТ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ ЖИВОТА НА ОВОМ ПРОСТОРУ ПОТРЕБАН ЈЕ ЈЕДАН АПАСТРАКТАН САДРЖАЈ, А ОВО ЈЕ ПУТ КОЈИ ИДЕ КА ТОМЕ.

Фасада објекта је у стилу неокласицизма, грандиозних димензија, симетричних облика, са доминантним КОЛОНАДАМА које акцентују централни дио улаза у објекат , док ће у унутрашњости бити уређен према најсавременијим стандардима, високоенергетски ефикасан, уз максималну уштеду трошкова.

Поред локалне управе у Градској кући био би смјештен МУЗЕЈ у коме би било представљено богатство културних слојева из различитих историјских и праисторијских периода Гласинца и Романије.

Бројне ископине из периода палеолита, затим из бронзаног и жељезног доба, стећци, некрополе и бунари, од којих су неки и под заштитом УНЕСКО-а потврђују да је овај простор био густо насељен још у давна времена. Иако су многе драгоцјености овога краја расуте по музејима у Аустрији и БиХ, у музеју у Сокоцу било би похрањени сачувани налази пронађени у самом граду и уопште на Гласинцу.

У новоизграђени објекат била би премјештена и СПОМЕН-СОБА у којој се чува успомена на пале борце са овог подручја у последњем одбрамбено – отаџбинском рату.

Спомен – соба била би својеврсна повезница и са Српским војничким спомен-гробљем Мали Зејтинлик које се налази на ободу града. У Малом Зејтинлику у чијем средишту се налази Црква Свете Петке и Спомен крст сахрањено је више од 1.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Такође, дио планираног објекта био би издвојен за Народну библиотеку, установу која је у Сокоцу основана још 1926. године и чији фонд броји више од 26.000 стручно обрађених библиотечких јединица.

С обзиром да је у пожару 2011. године страдао објекат соколачке Установе за културу „Перо Косорић“, под кровом Градске куће налазила би се и мултифункционална сала са 250 мјеста намјењена за позоришне представе, филмске пројекције и друге културне садржаје.

Богата историјска баштина, лијепа природа, вјерски објекти, споменици, бројни културни садржај из године у годину привлаче све више туриста на ово подручје. Соколац располаже градским стадионом са савременом тартан стазом што омогућава организовање свих облика атлетских манифестација. Бројни спортски терени и објекти, укључујући и двије спортске дворане, трим стазу и околне терене уз повољну надморску висину, пружају одличне услове за организовање базичних припрема за већину спортова, што отвара могућност бржег развоја спортског туризма. У промоцији и унапрјеђењу туризма у Сокоцу значајну улогу игра општинска Туристичка организација, основана 2012.године. Просторије Туристичке организације такође ће, према плану, бити смјештене у новој Градској кући.

Изградњом једног оваквог монументалног здања историјске вриједности Соколац би се позиционирао као источна капија града, афирмишући и подстичући напредак у области урбанизма, побољшања инфраструктуре и градитељске дјелатности.