Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да су прошла времена када је међународна заједница прописивала решења у БиХ и била предводник у њиховом спровођењу, те да домаћи политичари морају што пре почети да предузимају напоре да би се кренуло напред.“Политичари се морају помирити с тим. Снага која покреће воз звани БиХ и води га напред мора бити ‘маде ин’ БиХ“, рекао је Инцко за сарајевско Ослобођење.

Он је поручио да је потребно што пре формирати органе власти на свим нивоима, имајући на уму међународне обавезе БиХ, оценивши да је то основни предуслов за реформе неопходне на путу интеграције у ЕУ.

Инцко је истакао да је БиХ статистички међу најсиромашнијим земљама у Европи и да су неопходне реформе које ће помоћи да се побољшају услови живота.

„Процес ЕУ интеграције пружиће БиХ потребну подршку у спровођењу неопходних реформи да би се земља припремила за решавање изазова који произилазе из пуног чланства у ЕУ. То није лак задатак“, истакао је Високи представник у БиХ.

Он сматра да се то може постићи уз политичку вољу и подршку становништва, али да је, како је рекао, БиХ потребно неко освежење.

Према његовим речима, нема сумње да ће, када БиХ одлучним кораком крене напред, међународна заједница бити ту да помогне, можда чак више него пре.