На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији директно се одлучује о будућности српског народа у овој јужној српској покрајини, рекао је предсједник Српске листе Горан Ракић.

Ракић је позвао грађане на јединство и слогу јер се на овим изборима директно одлучује о будућности српског народа на Косову и Метохији, али и будућности Србије уопште.

Он је, поводом почетка предизборне кампање на Космету, позвао грађане да 6. октобра изађу на изборе и гласају за Српску листу, која је у посљедња два мандата имала највише посланика у парламенту /самопроглашеног/ Косова.

– Ситуација је проста, 6. октобра наши грађани својим гласом одлучују хоће ли у скупштини у Приштини имати представнике који ће се храбро борити за њихове интересе или ћемо дозволити да нас представљају миљеници Приштине, који се више не скривају већ хвале подршком коју добијају од Албанаца – рекао је Ракић за РТС.

Он је додао да би побједа Српске листе дала већу снагу преговарачком тиму и предсједнику Србије Александру Вучићу у наставку дијалога Београда и Приштине.

Ракић је рекао да су безбједност и економски услови главни изазови са којима се суочава српски народ на Космету.

– Ми ћемо као и до сада настојати да својим дјеловањем унутар косовских институција захтјевамо већа издвајања за српске средине, посебно у области пољопривреде и развоја малих и великих предузећа. Наравно, ту је и подршка наше државе Србије – рекао је Ракић.

Он је навео да је потребно да Српска листа освоји свих 10 мандата како би се „очувала пупчана врпца између институција Србије и српског народа на Космету“.

Ракић сматра да приштински лидери немају шта да понуде својим грађанима, па, како каже, посежу за паролама екстремног садржаја.

– У тренутку када приштински лидери немају шта да понуде својим грађанима неријетко посежу за јефтиним политичким паролама екстремног садржаја – напади на Српску листу, предсједника Вучића – наводи Ракић.

Он је рекао да ће Српска листа учинити све како би се сачувао мир и безбједност грађана и предизборни процес одиграо у миру.

Парламент самопроглашеног Косова има 120 посланичких мјеста, од којих је 10 загарантовано Србима, а десет припадницима других мањинских заједница.

Централна изборна комисија је објавила да ће право гласа имати нешто више од 1.900.000 гласача. У српским срединама на бирачким списковима је 117.808 гласача.

На Косову и Метохији почиње предизборна кампања за ванредне парламентарне изборе која ће трајати десет дана.

Међу пријављенима је 20 странака, четири коалиције и један независан кандидат.

Срби су пријавили три странке и једну коалицију – Српска листа, Самостална либерална странка, Партија косовских Срба и коалиција „Слобода“.