Мисија ОЕБС-а у БиХ саопштила је да ће било какве промјене у политичкој, административној или територијалној организацији БиХ захтијевати широк политички консензус и одлуке донесене у складу с Уставом, истичући да Декларација СДА и накнадна реаговања ометају постизање пријеко потребног рјешења за формирање власти.

Из Мисије ОЕБС-а констатовали су да у тренутној политичкој клими изгледа мало вјероватно да се може постићи такав политички консензус.

„Нажалост, троши се више енергије на реторику него на укључивање у конструктиван дијалог и проналажење рјешења која воде земљу напријед. Вријеме је да се адресирају стварна питања која погађају БиХ“, навела је Мисија ОЕБС-а у одговору на питање Хрватског медијског сервиса о садржају Програмске декларације СДА, према којој се та странка залаже за преуређење БиХ у „републику БиХ“.

Како би дошло до адресирања тих стварних питања која погађају БиХ, у ОЕБС-у сматрају да је неопходно јачати међусобне односе и повјерење.

У одговору се истиче и да је, „нажалост, Мисија ОЕБС-а у БиХ примијетила да се на Конгресу СДА говорило похвално о неколико лица оптужених за ратне злочине“.

„Мисија ОЕБС-а у БиХ подсјећа на своју ранију изјаву да, како би се премашило насљеђе рата, прије свега, сви морају поштовати све невине жртве рата. Хваљењем оних који су оптужени за ратне злочине чини се управо супротно, те се подрива помирење и односи у заједници“, навели су из ОЕБС-а.

Конгрес СДА усвојио је раније Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ те странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом „република БиХ“, са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним.