На иницијативу вјерника почели радови на новом храму (ВИДЕО)

0
Фото: АТВ

Археолошка истраживања потврдила су да се на Сокоцу на локалитету Црквина, поред 360 стећака, налазила и православна богомоља грађена у другој половини 14 вијека. Њено постојање забиљежили су и дубровачки путописци 1428. године.

У непосредној близини темеља некадашње цркве „Гласинац“ на иницијативу вјерника, прошле године почели су радови на изградњи новог храма, посвећеног Светом Прокопију.

„За годину дана и нешто ми смо ово успјели да одрадимо“, каже Мића Зековић, члан грађевинског одбора.

„Народ је видио да ми радимо да ми градимо и средства су сама по себи долазила“, рекао је Момир Зековић, члан грађевинског одбора.

Црква се гради добровољним прилозима вјерника из земље и иностранства. Људи помажу на различите начине, у новцу и радним акцијама.

„У нашој цркви постоји записано у Светом Писму који је највећи прилог дат у историји наше цркве. Количина прилога се не мјери у новцу да ли је дата нека сума већ је битно да је тај прилог дат од срца“, каже Илија Чупић, протојереј ставрофор.

Локална управа општине Соколац и Завод за заштиту споменика РС договорили су да се конзервирају темељи некадашње цркве на Црквини. Подручје локалитета Бјелосављевићи ушло је под заштиту УНЕСКА.

„Биле су кандидоване двије некрополе. Некропола у Лубурић пољу и некропола у Бјелосављевићима. Ова је ријешена јер је старија била и стављена је међу 22 некрополе из Хрварске, Србије, Црне Горе и БИХ. Било је четири хиљаде номинованих некропола“, каже Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Црква на Црквени, уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома, гради се у византијском стилу. Кровни покривач, јединствен на овим просторима, биће од златног бакра. На уградњи су ангажовани мајстори из Украјине.