Фото: Јелена Маринковић

Представник тима пројекта „Виа Динарика“ Велибор Судар посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговорао о могућем партнерству и учешћу у наведеном пројекту, након што су пристигле пријаве локалних јединица на Јавни позив.

„Виа Динарика“ је концепт који повезује седам држава и територија кроз које се протеже планински ланац Динарских Алпи, од Словеније до сјеверне Албаније, а циљ самог пројекта је успостава коридора са три главне стазе – бијелом, зеленом и плавом – као туристичког производа локалних заједница. Пројекат финансирају Агенција за међународни развој Сједињених америчких држава (USAID) и Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини.

Начелник Сокоца Милован Бјелица истакао је да већ неколико година постоји интересовање наше локалне заједнице за приступање овом пројекту, те да романијски простор припада зеленој стази, која је још увијек у фази развоја.

-„Виа Динарика“ је платформа за промоцију и развој локалних заједница и малих предузећа, која су активна на локалном, националном и међународном нивоу, а у области трговине, угоститељства, туризма и културно – историјског насљеђа. Ми већ неко вријеме радимо на, такорећи, једном великом пројекту комплетне општине, који је усмјерен на одржив развој и проширење капацитета и понуде у свим областима, тако да је свака нова шанса као што је „Виа Динарика“ веома значајна за нас – казао је он.

Фото: Јелена Маринковић

Након аплицирања на Јавни позив, општина Соколац ушла je у ужи избор при одабиру локалних заједница.

-Приоритет смо дали изради инфо пулта са одмориштима на Романији, како бисмо на једном мјесту имали могућност представљања културно – историјског насљеђа овог поднебља – кућна радиност, производња хране на традиционални начин и слично – додао је Бјелица.

Пројекат ће се проводити кроз четири компоненте заједничким финансирањем, а износиће око 80.000 КМ.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.