Савез синдиката Републике Српске доставиће сутра на разматрање документ Влади Српске за одржавање тематске сједнице о правима радника, са захтјевом да Влада донесе трогодишњи документ о повећању плата за најмање 10 одсто годишње, рекла је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

„Без таквог документа ми ћемо имати ситуацију какву имамо сада, да послодавци губе вољу да преговарају о колективном уговору, да причају да треба повећати плате као да ће то неко други урадити умјесто њих“, рекла је Мишићева и навела да од Владе Српске, као социјалног партнера, очекује да прихвати документ.

Мишићева је након данашње сједнице Предсједништва Савеза синдиката у Теслићу рекла новинарима да очекује да ће повећање плата промијенити тренутну слику кретања радне снаге у Српској.

„Циљ је да се повећа најнижа плата, да се повећају секторске плате и да радници буду више мотивисани, а да послодавци не буду себични и да не користе све бенефите које им даје држава, а нису спремни да своју добит дијеле радницима“, рекла је Мишићева.

Она је данас представила документ „Веће плате и бољи услови рада за останак радника у Републици Српској“, за који каже да је производ љетне кампање коју је реализовао овај синдикат и који ће сутра бити упућен Влади Републике Српске.

Према њеним ријечима, први дио документа чине резултати истраживања плата и положаја радника у Српској, други се тиче мјера Владе Српске да се заустави одлазак радника, а трећи је приједлог закључака.

Мишићева је појаснила да се у документу представља социјално-економско стање у Републици Српској у протеклих 10 година.

„Морам признати, када смо све ставили на папир, да је Влада Српске прилично била наклоњена у овом периоду према пословној заједници без обзира што они свакодневно кукају како је тешко и како се мора нешто урадити за привредни амбијент. Ми то подржавамо, али показатељи су сасвим другачији“, истакла је Мишићева.

Она је навела да се више од милион КМ годишње слије у приватни сектор с намјером да се повећају плате и створе бољи услови привређивања.

Мишићева је рекла да је „у посљедњих 10 година годишње плата расла само 12 КМ“.

„Ако одбијемо оних 30 КМ које је дала Влада кроз неопорезиви дио плате, онда су послодавци годишње издвајали само 12 КМ на повећање плата радника и то се касније манифестовало кроз повећање просјечне плате, а просјечна плата не значи нужно да су повећане оне најниже плате, а то су они радници који раде за 450 КМ у педесеточасовној радној седмици, а не четрдесеточасовној“, изјавила је Мишићева.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је да ће овај синдикат доставити на разматрање Влади и свој приједлог програма глобалних и секторских мјера за Владин програм економских реформи за период 2020-2022. године.

Станковић је навео да су мјере, које су у складу са потписаним Меморандумом са Владом Српске за период 2018-2020. године, подијељене у три групе – законодавне, стратешке и социјални дијалог.

Он је рекао да у оквиру законодавног дијела синдикат инсистира на доношењу закона о раду, посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, као и закона о инспекцији, који су у процедури.

Према његовим ријечима, између осталог, инсистира се и на законима о здравственој заштити и осигурању,као и мобингу, те закону о удружењима и фондацијама.

Стратешке активности предвиђају доношење стратегије о безбједности и заштити здравља на раду, као и програма социјалног збрињавања радника.

„У области социјалног дијалога ми желимо закључивање колективних уговора – општег и посебног, како би Инспекторат и Пореска управа могли да контролишу обрачун и висину плате јер нам садашње стање говори да, нажалост, већина послодаваца, нарочито у приватном сектору, исплаћују најнижу плату и за средњу стручну спрему, квалификоване раднике, па чак и високу стручну спрему“, рекао је Станковић.

Он је додао да Савез синдиката жели и нови систем исплате плата јер тренутно законски систем има 15 дефиниција плата, што узрокује конфузију, а послодавци интерне акте, појединачне одлуке и уговоре о раду користе да утврђују висину плата радницима у Српској.

Сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске одржана је у хотелу „Кардијал“ у Бањи Врућици у Теслићу.