На Штрапаријади на Равној Романији данас је снагу одмјерило 30 пари коња из Србије, Хрватске, Федерације БиХ и Републике Српске.

У лакој и тешкој категорији најбоља су била грла „Дрводекса“ и „Гас Петрола“ из Мркоњић Града, а у средњој коњи Николе Лиздека са Романије.

Најбољи пар у лакој категорији добио је новчану награду од 1.100 КМ, у средњој 1.300 КМ, а у тешкој 1.400 КМ.

У лакој категорији, тежине до 1.120 килограма, такмичило се 13 пари, а награде су додијељене власницима најбоља три пара.

Друго мјесто припало је грлима Зорана Милосавца из Прњавора, а треће браће Симић из Ваљева.

Када је ријеч о средњој категорији, до 1.320 килограма, такмичило се 12 пари, а друго мјесто освојио је пар Милорада Стојановића из Босанског Петровца, док је треће припало пару коња Симе Симића из Ваљева.

У тешкој категорији, тежине веће од 1.320 килограма, такмичило се пет пари. Друго мјесто освојила су грла Душана Лукића Дуцеље из Дринића, а треће пар Николе Лиздека са Равне Романије код Сокоца.

У наступу за публику, ван конкуренције, најбоље вријеме имала су грла Маида Мешића из Челића.

Укупан наградни фонд Штрапаријаде износио је 8.000 КМ.

Организатори 12. Штрапаријаде „Равна Романија“ су Миле и Никола Лиздек, а подржали су их општина Соколац и Шумско газдинство „Романија“ са Сокоца.

Никола Лиздек рекао је Срни да су у одмјеравању снаге у повлачењу трупаца учествовала најбоља грла, а да је то гледао велики број посјетилаца, што је доказ да манифестацију треба одржати.

Милорад Стојановић из Босанског Петровца рекао је да је већ 12 година учесник сваке штрапаријаде и да је данас дошао на Романију да подржи пријатеље, организаторе манифестације.

Стојановић је рекао да је дошао са два пара коња да побиједи у средњој категорији и тешкој, али не због награде, већ да и даље буде у врху штрапаријада у три државе.

Марко Ђукић из Слатине код Лакташа данас је дошао са паром Смоки и Роман, који су данас имали мање среће јер је била веома јака конкуренција.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је на отварању да романијска штрапаријада од скромне манифестације започете 2008. данас поприма међународни карактер.

Штрапаријади на Равној Романији присустовао је и начелник општине Дринић Милан Грбић.

Наредна Штрапаријада први пут ће бити одржана у Руднику код Теслића у недјељу, 15. септембра.