Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Старом Броду да ово мјесто заслужује пажњу и да је обавеза да свако мјесто српског страдања буде обиљежено на адекватан начин да се тако нешто не би поновило.

– Многи одговори леже у ријеци Дрини – рекла је Цвијановићева у Старом Броду гдје је данас освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

Она је захвалила донаторима Миодрагу Давидовићу, Спасоју Албијанићу, архитекти Новици Мотики и протојереју свештенику Драгану Вукотићу, које је данас и одликовала Медаљом заслуга за народ.

– Вјерујем у Републику Српску која ће бити сваки дан све јача и јача – рекла је Цвијановићева и указала да је најважнија слобода коју данас српски народ ужива.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Као знак сјећања на ове српске мученике данас је у Старом Броду освештан Спомен-музеја за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.