Француска је понудила Ирану кредит од 15 милијарди долара, ако се врати потпуном поштовању нукеларног споразума с великим силама из 2015.

Међутим, тај договор зависи од САД, које би могле да га блокирају, оцјењују западни и ирански извори.

Француски министар иностраних послова Жан-Ив ле Дријан изјавио је у Дубаију да се настављају разговори о том конкретном аранжману, чија би гаранција била иранска нафта, али да је кључна сагласност САД.

Идеја је „давање кредитне линије грантоване нафтом у замјену за, под један, повратак ЈЦПОА (нуклеарном споразуму), а под два, безбједност у Заливу и почетак преговора о регионалној сигурности и нуклеарном програму послије 2025. (када истиче садашњи), рекао је Ле Дријан новнарима.

Додао је да, међутим, све зависи од америчког предсједника Доналда Трампа, односно његовог одобрења, с обзиром на то да је извео САД из нуклеарног споразума и увео нове санкције Ирану.

Међутим, Иран тврди да је Техеран предложио ту исту понуду, а не Француска. Они кажу да су као услов за повратак Нуклеарном споразуму од Европе тражили да или купује нафту од Техерана, или да му одобри кредит од 15 милијарди долара до краја године. То је изјавио Абас Аракчи, замјеник шефа дипломатије Ирана.

„По нашем мишљењу, повратак пуној реализацији Заједничког свеобухватног акционог плана зависи од добијања 15 милијарди долара за четири мјесеца. У супротном случају, процес смањења обавеза ц́е бити настављен“, рекао је Аракчи, а преноси агенција Фарс. По његовим ријечима, тај кредит би био „претплата за нафту“, пренио је Спутњик.

Потом је услиједила вест да је званични Техеран одбио понуду Француске, без даљег објашњења, а недуго затим и она да су ирански званичници указали да су спремни поново у потпуности да примјењују нуклеарни споразум у замјену за кредитну линију од око 15 милијарди долара, о којој се преговара са Европљанима.

Француска, Њемачка, Велика Британија и Иран расправљају посљедњих неколико дана о томе како да се спасе међународни споразум закључен у Бечу 2015. и који је доведен у питање од када су се САД једнострано повукле у мају 2018. године.

Послије повлачења САД су поново увеле санкције Ирану и затим ојачале низ економских санкција. Бечки нуклеарни споразум са Ираном предвиђа да се дио међународних санкција укине тој земљи а заузврат она ће драстично да ограничи свој нуклеарни програм, чиме јој се онемогућује стицање атомског оружја.

Као реакција на враћање америчких санкција, Иран је почео да одустаје од неких од својих обавеза преузетих по споразуму из Беча и прети да ће одустати од додатних обавеза од 7. септембра.