Већину домаћинстава у Српској ова јесен ће коштати доста скупље него ранијих година, с обзиром на то да су цијене издатака неизбјежних за ово доба године веће него икад.

Најскупља је, свакако, набавка огријева, а за 10 метара дрва треба обезбиједити безмало 1.000 КМ. Наиме, 10 метара буковог дрвета у метарицама кошта 800 марака, док је пилање по метру 8 КМ, колико кошта и цијепање једног метра.

За разлику од лани, када је коштао 70 марака, метар дрва је тренутно скупљи за 10 КМ, док су пилање и цијепање са по 5 скочили на 8 КМ.

Није тешко израчунати да набавка, те пилање и цијепање десет метара коштају 960 марака, док је у ово доба прошле године све то коштало 800 КМ.

– Прошле године сам пет метара дрва у метарицама плаћао 350, а ове године 400 КМ. Пилање и цијепање лани су ме укупно коштали 50, што је сада 80 КМ. Међутим, иако имам здравствених проблема, ове године сам платио само пилање, а дрва сам сам исцијепао. Огријев је ове године баш поскупио, али људи немају избора, јер иде зима, а гријати се мора. Такође, не памтимо више цијене поврћа, што значајно повећава трошак зимнице коју домаћице, због оволике скупоће, праве у све мањим количинама – каже Властимир Г. из Бањалуке.

Наиме, због лоше године, поврће и воће у РС никада није било скупље, тако да ће киселих салата и ајвара у довољној количини направити само они који имају своје баште.

Примјера ради, килограм парадајза је претпрошле године коштао 0,6 КМ, лани 1,2, а ове у просјеку 2 КМ. У овом периоду, црвена паприка је поскупила са 1,5 на 2,5 КМ, колико тренутно кошта на тржницама. Цијена жуте паприке је скочила са једне на двије КМ, краставаца са 0,4 на чак 1,5, а црвеног лука са 0,6 на 1,5 КМ. Килограм купуса и патлиџана тренутно кошта 1,5 марака, шаргарепе 2, а карфиола невјероватних 5 КМ.

Додатно обесхрабрује најава пољопривредника да ће храна у Српској, због лоше године која је условила далеко мању понуду него иначе, бити још скупља. У најави је и скок цијене живе ваге товних свиња, што ће задати додатну главобољу грађанима, од којих већина ионако једва саставља крај с крајем.

У удружењима потрошача кажу да је јесен убједљиво најскупље доба године, јер је ријеч о периоду који карактеришу нимало јефтини издаци.

– У ово доба се дјеца опремају у школу, прави се зимница и купује огријев, због чега већину грађана јесен заиста скупо кошта. С обзиром на то да многи својим примањима једва могу да сустигну и оне свакодневне трошкове, не чуди што морају да се задужују за поменуте издатке – истиче предсједница Удружења за заштиту потрошача „Дон“ из Приједора Муриса Марић.

То потврђују и у МКО, у којима кажу да све више људи узима кредите да би набавило уџбенике и гардеробу за школарце.

Посебан проблем за породице са дјецом је што, баш у периоду кад се набављају дрва и кад је вријеме за прављење зимнице, морају да издвоје значајну суму за књиге, прибор и одјећу својим школарцима. А рачуница показује да опремање једног основца кошта око 450 КМ, односно, таман толико колико износи минималац у РС.

Иду славе и нове главобоље

Само што набаве огријев и направе зимницу, грађани почињу да размишљају како ће опремити славу. А просјечна славска трпеза за око 25 гостију у Српској у просјеку кошта преко 1.000 КМ. Најскупље ставке свакако су печеница и колачи, на које оде скоро 500 КМ. Ту су и разноразне друге ђаконије од хране, те сокови и друга пића који су саставни дио сваке славске трпезе. У просјеку, један гост поједе и попије око 45 КМ.

Наравно, има и оних који, због скучених буџета, славу дочекују уз више него скромну трпезу, али и домаћина који за њено обиљежавање потроше и по неколико хиљада КМ.