Ураган „Доријан“, најснажнија олуја која је погодила Карибе од када се воде архиве, изазвала је велико разарање и поплаве на Бахамима, изјавили су званичници и очевици.

Ураган је достигао пету, најјачу категорију, што значи да вјетар дува брзином од 285 километара на час.

На појединим мјестима очекује се раст воде на висину од седам метара, упозоравају званичници, пренио је Би-Би-Си.

Олуја се полако креће на запад и могла би да захвати обалу САД. Флорида, Џорџија, Сјеверна и Јужна Каролина прогласили су ванредно стање.

Дијелови острва Абако такође су под водом, а острво Велики Бахами захваћено је снажним вјетром и обилном кишом.

Становници Бахама објавили су снимке на којима вода потпуно прекрива куће, а вјетар односи кровове. Приказани су потопљени бродови, док водена бујица носи крхотине.

Стигли су и извјештаји о нестанку електричне енергије и прекиду приступа интернету широм ове земље, коју чини око 700 острва.

Власти су отвориле 14 склоништа и ставиле десетине цркава, школа и осталих зграда на званичну листу склоништа у ванредним ситуацијама.

Док олуја све више јача, постоји бојазан да ће бити потребна и додатна склоништа у којима би људи могли да добију храну и воду.

Званичници су критиковали одлуку појединих становника да игноришу ранија наређења за евакуацију, а извори кажу да су неки грађани сада очајни и да шаљу поруке у којима траже помоћ.