Руководство општине Пале посјетило је данас основне школе „Мокро“, „Пале“ и „Србија“ и уручили поклоне за 171 првачића поводом почетка нове школске године.

Начелник општине Пале Бошко Југовић пожелио је директорима, колективима школа и првачићима успјешан почетак школске године и истакао да је то најсрећнији дан за општину јер се школује једна нова генерација.

„Знајући какво је стање у обдаништима гдје се тражи мјесто више, можемо рећи да није толико драстичан пад уписаних. Желим да ови малишани постану узорни грађани Пала и Републике Српске“, рекао је Југовић новинарима.

Директор Основне школе „Мокро“ Радмила Веселиновић истакла је да је у овој школи уписан 21 првачић и један првачић у подручно одјељење на Хреши.

Директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић каже да су у ову школску годину уписана 93 првачића, расподијељена у четири одјељења у двије смјене.

„Нажалост, нисмо задовољни бројем уписаних првачића, јер је мањи у односу на прошлу годину. Ипак, тај број за школу Пале је стабилан јер посљедњих десетак година стандарно имамо четири одјељења“, рекао је Рајић и додао да број првачића варира за неких 10 ученика.

Према његовим ријечима, школа располаже изузетно квалитетним наставним кадром, ове године су успјели замијенити намјештај у три учионици, те набавити нови дидактички и педагошки материјал.

Директор Основне школе „Србија“ Сања Марковић рекла је да је у тој школи уписано 56 ученика у два одјељења првог разреда, те да је у цијелој регији константан пад броја уписане дјеце.

„У мјесту Подграб имамо подручну школу у којој смо до сада уписивали по једно одјељење, међутим ове године то се није догодило. Самим тим наша школа је на нивоу наредне школске године остала без два одјељења“, каже она.

Марковићева је навела да ће у овој школској години број ученика у два одјељења бити мало већи и да ће бити теже радити, али ће, захваљујући искуству учитеља, ученици савладати потребно градиво.

У три основне школе на подручју општине Пале за ђаке прваке припремљен је и пригодан културно-умјетнички програм.