Фото: АП

Научници су открили да бивши пушачи могу знатно да смање ризик од срчаних болести већ пет година након престанка пушења. Међутим, може да траје и између 10 и 25 година од престанка пушења, да би ризик од кардиоваскуларних болести био снижен као код људи који никад нису пушили

Тим истраживача са Вандербилт универзитета у Нешвилу каже да ова студија обезбеђује још доказа који би могли да „убеде“ пушаче да оставе цигарете, како би њихово срце и крвни судови могли да почну да се опорављају.

– Људи и не знају како на њих дугорочно утиче престанак пушења“, каже водећа ауторка студије – Мередит Данкан.

У овом истраживању је учествовало више од 8.700 људи, а тим је прикупљао податке од 1954. до 2014. године.

Учесници студије су били пушачи који дневно пуше најмање по паклицу дневно, последњих 20 година. Њихово кардиоваскуларно здравље поредили су са бившим пушачима и онима који никад нису пушили, и утврдили су да се отприлике пет година након престанка пушења ризик од срчаних болести снижава за 40 одсто. Да би се ризик „вратио“ на ниво ризика који имају људи који никад нису пушили, потребно је да прође између 10 и 25 година.

Научници се надају да ће ови резултати подстаћи пушаче да престану да пуше.

– Кардиоваскуларни систем почиње да се ‘лечи’ релативно брзо након престанка пушења, чак и код људи који су пушили деценијама – каже др Хилари Тиндл, једна од ауторки студије. „За потпун опоравак су потребље године, тако да је сјајно време да престанете да пушите и тако направите корак напред ка бољем здрављу“.