Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је, након ревијалне трке дјеце у овом граду, прогласио свечано отвореном 59. Међународну бициклистичку “Трку кроз Србију”, која први пут почиње из Републике Српске.

Вуковић је захвалио бициклистичким савезима Србије и Републике Српске који су указали повјерење Источном Сарајеву да буде домаћин отварања ове трке.

“За Источно Сарајево ово је велики дан. Били смо домаћини Европског зимског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/, а данас смо опет дио великог спортског догађаја”, рекао је Вуковић.

Он је захвалио владама Србије и Републике Српске, Олимпијском центру “Јахорина” и другим спонзорима које су помогли финансирање и реализацију Међународне бициклистичке “Трке кроз Србију”.

Вуковић је изразио задовољство чињеницом да је у прилици да угости градоначелнике свих градова кроз које пролази овогодишња “Трка кроз Србију” јер је то могућност за развијање пријатељских односа.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић истакао је огроман значај што се двије земље зближавају и спортским манифестацијама.

Помоћник министра за спорт Републике Српске Драган Јаћимовић истакао је велики значај који за Српску има организовање ове спортске манифестације и добру сарадњу влада Србије и Републике Српске.

Предсједник Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља рекао је да је данас дан представљања екипа, те да су сви учесници смјештени на Јахорини.

Куваља је истакао да је све споремно за сутрашњи старт у 12.00 часова, додајући да су градоначелници градова кроз које трка пролази препознали значај ове спортске манифестације за промоцију туризма.

Након ревијалне трке дјеце и церемоније отварања, представили су се учесници – 150 такмичара из тридесетак земаља.

Трка која почиње сутра и трајаће по етапама до петка, 2. августа, возиће се од Источног Новог Сарајева преко Јахорине, Пала, Прибоја, Златибора, Чајетине, Мионице и Београда до Пожаревца.

Бициклистичка трка ће стартовати сутра у 12.00 часова испред зграде Градске управе Источно Сарајево.

Након старта бициклисти ће се кретати према кружном току, Хиландарском и Улицом Касиндолског батаљона, гдје ће наставити регионалним путем Јахорина-Источно Сарајево. Потом ће се спуштати према водоводу, правити круг код хотела “Еспања”, а циљ прве етапе биће испред зграде Градске управе.

Церемонија проглашења побједника прве етапе је у 14.10 часова, а у 14.30 часова предвиђене су изјаве за новинаре.

Уз такмичарски дио, ова манифестација уједно промовишу и туристичке потенцијале Републике Српске и Србије.

Такимчарски дио “Трке кроз Србију” није занемарив, јер бициклисти из свих крајева свијета скупљају бодове за одлазак на Олимпијске игре у Токију.

Прва трка одржана је 1939. године, те се ове слави 80 година такмичарског бициклизма у Србији.