Фото: Јелена Маринковић

На данашњем засиједању Скупштине Града Источно Сарајево усвојене су Информација о стању на Универзитету у Источном Сарајеву, Информација о стању у установама студентског стандарда на подручју града ИС за 2018/2019. годину, Информација о стању борачко – инвалидске заштите на подручју града Источно Сарајево, те Информација о стању у привреди на подручју Града за 2018. годину и приједлог мјера за побољшање.

Највише пажње посвећено је првој тачки дневног реда – стању на Унииверзитету у Источном Сарајеву, са посебним акцентом на финансијску стабилност ове високошколске установе, али и на смањење броја студената.

– Остварили смо суфицит од око милион КМ, а након што су измирене све обавезе током прошле године, 329.000 марака је враћено у буџет Републике Српске, јер смо буџетска институција. У 2018. години, у складу са законом, регулисан је радно – правни статус за тридесет пет наставника, да не могу бити у двојном радном односу. Радимо на оспосољавању властитог кадра, те је исте године у радни однос примљено тридесет најбољих дипломираних студената Универзитета. Када је ријеч о акредитацији, Универзитет је добио одличне оцјене од комисије, али због проблема политичке природе, нисмо уписани у регистар високошколских установа, које врши Агенција за развој високог образовања и осигурање Босне и Херцеговине. Очекујемо да се реакредитација ускоро ријеши. Иако је Универзитет допринио повећаном индексу образовања у источном дијелу Српске, изражен је пад броја студената, али таква је ситуација у читавој Српској – за око 30 %. Велики број студената је у Србији и највећи је проблем што се они након дипломирања не враћају. Стога морамо пратити брзе промјене у високом образовању на европском нивоу – образложио је ректор Универзитета у ИС Стево Пашалић.

Фото: Јелена Маринковић

Школске 2013/2014. на први циклус студија уписано је 2.566 студената, а ове се очекује њих око 1.200. Сагласни смо да Универзитет мора радити на квалитету и побољшању преноса и трансфера знања, као и репродукцију властитог кадра – истакао је замјеник градоначелника ИС Данко Вучетић и осврнуо се на Информацију о стању борачко – инвалидске заштите на подручју града Источно Сарајево.

– Град је заједно са свим општинама један је од свијетлих примјера издвајања средстава из буџета, кроз основна и допунска права, за рад локалних борачких организација. На годишњем нивоу та цифра износи око 650.000 КМ. Град и општине, такође, обиљежавају значајне догађаје из одбрамбено – отаџбинског рата, те воде рачуна о стипендирању свих студената из борачких категорија – додао је он.

Фото: Јелена Маринковић

Клуб одборника СДС-а је подржао дату информацију.

Град издваја значaјна средства за одржавање споменика. За одржавање Војничког спомен -гробље „Мали Зејтинлик“ издваја се 70.000 КМ, а одређена средства се улажу у изградњу нових. Ускоро ће бити отварање споменика на Вељинама, који ће имати регионални значај, што ћемо дефинисати у наредном периоду. Инсистираћемо да се отворе разговори о измјенама закона који се односе на борачку популацију, да се регулише радни стаж одређених категорија – нагласио је Горан Шеховац.

Посебно интересовање одборника, али и медија било је усмјерено на Одлуку о давању сагласности ЈП Радио Источно Сарајево за куповину власничког удјела у стопостотном износу од Медиа Маркета. Закључено је да Град мора ући у активнију промоцију својих потенцијала.

– Јединствена прилика за то је понуда на тржишту ОСМ ТВ, чему је претходила Одлука о кредитном задужењу Града у износу од 300.000 марака, донесена прије три мјесеца. Познато је да је да смо имали намјеру да откупимо бивши ТВ ИС у стечају у вриједности од 110.000 марака, а том приликом смо писмено обавијестили тадашњег стечајног управника и стечајног судију да ћемо преузети четири радника поменуте медијске куће. Нажалост, нисмо наишли на њихово разумијевање, те се кренуло у формирање властитог јавног предузећа – градског радија, а сада и куповину ОСМ ТВ. Главне предности су добри и функционални предајници, као и измирене обавезе према држави. Друга рата била би у вриједности до 300.000 КМ, а десет радника који су већ запослени преузеће Радио Источно Сарајево – образложио је замјеник градоначелника Данко Вучетић.

Клуб одборника СНСД-а био је уздржан приликом изгласавања наведене одлуке.

– Сматрамо да овако важне одлуке не би требало доносити без детаљне анализе. Надамо се да овај пројекат неће доживјети судбину као неки претходни, конкретно мислим на РТВ Источно Сарајево, или да нећемо имати проблема као што је фреквенција радија који смо основали. Дали смо подршку за кредитно задужење, јер сматрамо да овај Град заслужује да има своје медијске куће – казао је одборник Дамјан Шкипина.

Одборници су на 22.редовној сједници усвојили одлуку о додјели награда и признања града Источно Сарајево.

– Од три предложена каднидата, донијели смо одлуку да прихватимо приједлог Борачке организације „Илиџански борац“ и највеће признање – повељу Града додијелимо Влади Републике Србије. Управо Влада Србије је у најтежим моментима прикупљањем и дистрибуцијом хуманитарне помоћи, те примањем великог броја избјеглица, помагала становнике Источног Сарајева. Након потписивања Дјетонског мировног споразума, Србија се активно укључила у изградњу тада Српског, а данас Источног Сарајева. Бројни су милионски пројекти – изградње и реконстукције школа, путева, тргова, спомен – обиљежја, стамбених јединица и сл., реализовани захваљујући средствима Владе Србије и допринјели да Град ИС данас буде једно од најпожељнијих мјеста за живот – рекао је предсједник Комисије за награде и признања Горан Шеховац.

Фото: Јелена Маринковић

На приједлог Клуба одборника СДС-а златна плакета Града ИС биће постхумно додјељена Предрагу Ласици, а захвалница Синиши Берјану, амбасадору Јапана.

Поред наведених тачака дневног реда, одборници су усвојили Информацију о раду установа за културу и културним садржајима на подручју Града и Извјештај о стању организованости цивилне заштите на подручју Града са освртом на материјалну опремљеност јединица које припадају граду ИС за 2018. годину.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.