Као што смо прошле седмице најављивали озбиљна киша захватила је БиХ, а усљед обилних падавина дошло је до излијевања рија, поплава у многим градовима, а на одређеним дионицама пресјечени су путеви.

Федерални хидрометеоролошки завод издао је наранџасто упозорење због обилнијих падавина, а подручје за које се издаје ово упозорење је већи дио Босне. Ово упозорење издаје се од 12. до 16. маја.

Максималне падавина се очекују у централним, сјеверозападним и дјелимично сјевероисточним подручјима Босне у недјељу и понедјељак. Од сриједе па до краја седмице интензитет падавина слаби.

Данас у Босни и Херцеговини облачно вријеме са кишом. У Босни се прогнозира већином између 30 до 60 литара кише по метру квадратном, локално и до 100 литара. У Херцеговини се прогнозира 20 до 50 литара кише по метру квадратном. Вјетар слаб до умјерене јачине сјеверног смјера. На подручју Крајине и сјевера Босне повремено ће бити и јаких удара вјетра. Највиша дневна температура зрака углавном између 8 и 15°Ц. На југу и сјевероистоку земље температура зрака може расти и до 18°Ц.

Шеф Цивилне заштите Бањалука рекао је за РТРС како ријека Врбас у Бањалуци не пријети изливању, показују све три мјерне тачке.

Поплављено око 200 стамбених објеката у Приједору

Усљед интензивних падавина дошло је до наглог раста нивоа водостаја ријеке Милошевице и Пухарске у Приједору и плављења око 200 стамбених објеката те пресијецања путних комуникација у зони тих водотока.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић прогласио је први степен приправности заштите од поплава

На сједници Градског штаба за ванредне ситуације, синоћ је због угрожености значајног броја објеката од поплаве у насељима Тополик, Врбице, Доњи Орловци, Рашковац, Чејреци, Пухарска и друга, проглашен први степен приправности за заштиту од поплава на подручју града Приједора.

Од Територијалне ватрогасне јединице и других субјеката заштите и спашавања затражено је предузимање мјера заштите и спашавања у зонама угрожености од поплава према исказаним потребама на терену, а прије свега на пружању помоћи у случајевима потреба евакуације становништва и животиња.

Тражи се и ангажовање механизације и људства на постављању врећа пијеска ради спречавања продора плавних вода у стамбене објекте у зонама захваћеним поплавом, саопћено је из Градског штаба за ванредне ситуације у Приједору.

У Челинцу под водом 20 домаћинстава

Рјечица Јошавка у Челинцу се излила дуж цијелог тока и заплављено је 20 домаћинстава, потврђено је јутрос из Цивилне заштите РС.

Саобраћај на путној комуникацији Јошавка – Прњавор је у прекиду.

На терену су припадници Цивилне заштите и ватрогасци, који прате ситуацију и предузимају активности према потреби.

Површинске воде у опћини Нови Град/Босански Нови су се повукле. Киша и даље пада па цивилна заштита, ватрогасци и комуналне службе дежурају и извршавају своје задатке.

Ријека Уна расте, али је у кориту.

На подручју Бихаћа поплављено неколико објеката, водостаји у порасту

У Бихаћу је ноћас и јутрос дошло до плављења објеката оборинским водама у Мјесној заједници Велики Луг, у улицама Фране Јукића и Силе небеске.

Према информацијама Кантоналног оперативног центра цивилне заштите Бихаћ, поплављено је укупно шест кућа и једна гаража.

Како су Фени казали из Федералне управе цивилне заштите, још има воде на путној комуникацији према Ведром пољу (у дужини 30-40 метара до 10 цм воде), али саобраћај није у прекиду.

Стање на цестама 13. 05. 2019. у 09 : 10 сати

Због кише, отежано и успорено се саобраћа на већини путних праваца у БИХ. И поред тога, сви магистрални и регионални путни правци за сада су проходни. На регионалном путу Р-476 Челинац-Дубрава Стара (у мјесту Грабовац), због излијевања воде, саобраћа се отежано-једном траком. Апелујемо на возаче да возе максимално опрезно и да вожњу прилагоде тренутном стању на путевима. Скрећемо пажњу и на учестале одроне камења на коловоз.

На аутопуту А-1 Сарајево запад-Лепеница, због санације клизишта на локалитету Бан Брдо, саобраћај је у тунелу Игман и на мјесту радова преусмјерен из возне у претицајну траку.

Због радова у тунелу Врандук ИИ, на магистралном путу М-17 Зеница-Немила, саобраћа се једном траком-наизмјенично. Током дана, због појачане фреквенције возила на овој дионици, долази до формирања дужих колона у оба смјера.

У току су санациони радови на дионицама М-18 Олово-Кладањ и М-1.8 Сребреник-Орашје (у тунелу Орманица), па се на мјестима извођења радова саобраћа успорено-наизмјеничним пропуштањем возила.

И на осталим дионицама гдје се изводе санациони радови обавезно је поштивање постављене сигнализације. Издвајамо путне правце: Семизовац-Вогошћа, Мостар-Читлук, Бусовача-Кисељак, Тарчин-Коњиц, Цазин-Србљани-Босанска Крупа, Устипрача-Горажде, Теслић-Каруше, као и радове у Кључу, Јајцу и Тасовчићима (Чапљина).

На граничним прелазима задржавања су краткотрајна. Из сигурносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на саобраћајницама према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња.