11. поклоничко путовање манастиру Острог: На пут ка Острогу кренуло 28 ходочасника (ВИДЕО)

0
Фото: Бојана Арбиња

Уз молитву и благослов свештенства Црквене општине Соколац, традиционално и овог Ђурђевданског јутра, група од 28 ходочаника кренула је из порте Цркве Светог пророка Илије на пут дуг 230 километара, како би уз милост Божију стигли и поклонили се моштима Светог Василија Чудотворца.

Протојереј ставрофор Илија Чупић, старјешина цркве Светог пророка Илије у Сокоцу, пожелио им је добро здравље, те да са вјером у Бога стигну под манастир Острог и помоле се Чудотворцу за спасење свих нас.

Један од иницијатора овог поклоничког путовања, Младен Цвијетић рекао је да је ово 11. поклоничко путовање на којем ходочасници пјешке пређу преко 200 километара до манастира Острог.

Фото: Бојана Арбиња

– Једанаести пут одлазимо да се поклонимо светим моштима Чудотворца. Ове године је велики број оних који крећу на овај свети пут. Изједначен је број момака и дјевојака, што показује да је воља пресудна и да сви могу кренути са нама, казао је Цвијетић.

Још један Цвијетић, кренуо је на једанаесто поклоничко путовање. Миленко каже да ни године ни здравствени проблеми нису успјели да га поколебају у одлуци да по пети пут крене ка Острогу.

– Сваке године изазов је све већи, а већа је и жеља. Упркос годинама одлучио сам да пођем са овим драгим људима на још једно незаборавно путовање. Надам се да ће нам драги Бог и Свети Василије помоћи да сви здрави стигнемо и поклонимо се ћивоту, казао је Цвијетић.

Као и прије десет година, и данас је утабаним стазама кренуо и Дејан Елез, који је изразио задовољство што је овогодишње поклоничко путовање окупило највећи број ходочасника до сад.

– Вијековима су наши преци одавде одлазили и поклањали се моштима Светог Василија Острошког. Драго ми је што наша идеја живи и што је подржава све већи број суграђана и становништва ове регије. Доказ томе је и сама бројност ходочасника, који су у до сад највећем бројукренули са нама, казао је Елез.

Уз жеље и молитве да им кораци буду лаки, ходочасници су испраћени на пут према манастиру Острог, гдје би требали да стигну 11. маја на вечерње богослужење посвећено Светом Василију.

Једанаесто поклоничко путовања са Сокоца помогли су Црквена општина Соколац, општина Соколац, град Источно Сарајево и бројни приватни предузетници.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.