Фото: REUTERS

Више од 10.000 људи евакуисано је због поплава у канадском граду Брунсвику у покрајини Квебек и у покрајини Онтарио, јавили су канадски медији.

Евакуација је услиједила након што је управа главног града Отаве у четвртак, 25. априла, прогласила ванредно стање и наредила да се 400 војника распореди у граду, како би помогли у борби против великих поплава у источном дијелу земље.

Министар јавне безбједности Ралф Гудејл изјавио је раније да се ситуација у Онтарију „потенцијално погоршава“, док је у Брунсвику поплављено 9.200 кућа и 7.000 других имања.

Регионални министар за јавну безбједност у Квебеку Женевив Жилбо рекла је новинарима да се ситуација у Квебеку већ стабилизује, након поплава које је проузроковало интензивно отапање снијега послије јаке зиме.

Она је додала да ниво воде опада и да се градске власти надају да могу да заштите подручје.

Званичници града Отаве саопштили су да не искључују могућност даљег раста нивоа воде у ријеци Отави, док водостај њених притока може додатно порасти у наредних неколико дана.

Званичници кажу да је ниво ријеке Отаве већ 30 центиметара изнад највишег нивоа масовног плављења, који је постављен 2017. године и да би, у зависности од временских прилика у наредних неколико дана, могла порасти додатних 20 центиметара, јавио је „Спутњик“.

Градоначелник Отаве Џим Вотсон упозорио је да „најгоре тек долази“.