Усвојен Приједлог одлуке о извршењу буџета за 2018. годину и измјена Одлуке о извршењу буџета општине Соколац за текућу годину (ВИДЕО)

21. редовна сједница Скупштине општине Соколац

0
Фото: Бојана Арбиња

Данашња сједница Скупштине општине Соколац била је извјештајног карактера. Информације о раду у претходној години на разматрање су доставили Пореска управа ПЈ Соколац, Основни суд Соколац, Полицијска станица Соколац, те установе, организације и предузећа којима је оснивач локална заједница. На разматрању се нашао и извјештај о успјеху ученика у учењу и владању на крају првог полугодишта школске 2018./2019. године. Посљедње тачке дневног реда биле су резервисане за Извјештај о извршењу буџета за 2018. годину, као и Приједлог ребаланса буџета општине Соколац за 2019. годину.

Одборници су позитивно оцијенили рад Пореске управе Соколац те изнијели приједлог који ће упутити Пореској управи РС, да се овој Подручној јединици обезбиједи још један радник, с обзиром на обим посла који обављају тренутно запослени у локалној јединици Пореске управе. Као позитиван је оцијењен и извјештај о раду Полицијске станице Соколац и Основног суда, са којима локална управа има добру сарадњу.

Фото: Бојана Арбиња

Расправа се водила око извјештаја образовних установа, посебно Средњошколаског центра „Василије Острошки“ Соколац. Замјерке одборника су се односиле на лош просјек оцјена, кадар који не одговара потребама тржишта, као и недостатак извођења практичне наставе. Усвојен је Закључак да се надлежном министарству предложи оснивање „дигиталне учионице“, као и приједлог оснивања рачунарско-информатичког смијера. Похвалили су радове на реконструкцији и уређењу Основне школе Соколац.

Позитивно је оцјењен досадашњи рад, као и план рада за 2019. годину Центра за социјални рад, Установе за предшколско васпитање и образовање, Установе за културу „Перо Косорић“, Народне библиотеке, Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“, Туристичке организације, Општинског штаба цивилне заштите, ЈКП „Соколац“ и ЈП „Инфо центар“ Соколац.

Одборници СНСД-а напустили засједање

Предсједник Клуба одборника СНСД-а, Мирко Чоловић, након усмене опомене, удаљен је са 21. редовне сједнице Скупштине општине Соколац. Одборник Чоловић се није сложио са овом одлуком, те је одбио да се удаљи из сале. Тражио је образложење зашто се одстрањује са сједнице, те је захтјевао да се јавно извине ако за то има потребе. Пошто његове сугестије нису уважене сједница је на кратко прекинута, а затим настављена у другим просторијама. Након одласка Чоловића и остали одборници СНСД-а у знак протеста нису присуствовали остатку сједнице, чије је засиједање настављено у Скупштинској сали.

Фото: Бојана Арбиња

Предсједник Скупштине општине Соколац Бојана Марковић, образложила је своју одлуку.

– Моја обавеза је да поштујем Пословник Скупштине, као што је и обавеза одборника да се придржавају Пословника Скупштине општине Соколац, као и мјере које доноси предсједник скупштине. Према Члану 110. Пословника изрекла сам опомену, затим мјеру одузимања ријечи, а након тога и мјеру удаљавања са сједнице Скупштине општине Соколац, које одборник Чоловић није услишио. Обавјештена је била и полиција, али су одборници СНСД-а напустили просторије зграде општине прије њиховог доласка, истакла је Марковић.

Након одласка опозиције сједница је настављена, а већина преосталих одлука донесена је једногласно, или уз уздржан став одборника ДЕМОС-а Љубомира Ерића. Након ових немилих догађаја, изгласане су одлуке везане за извршење буџета за 2018. годину и измјена Одлуке о извршењу буџета општине Соколац за текућу годину.

Фото: Бојана Арбиња

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, подсјетио је да се Пословник општине Соколац мора поштовати, те да је и раније било сличних ситуација.

– Оваквих ситуација је било и у прошлом мандату. Предсједница Скупштине је поступила у складу са Пословником Скупштине општине Соколац. Господин Чоловић се није сложио са том одлуком. Створени су услови за наставак сједнице уз присуство 13 одборника, док су 4 одборника СНСД-а напустила наставак важне сједнице, казао је Бјелица.

Одборник ДЕМОС-а Љубомир Ерић, био је једини уздржан приликом гласања о Приједлогу Одлуке о извршењу буџета општине Соколац за 2018. годину и Приједлога ребаланса буџета за 2019. годину, наводећи аргумент да је сваки досадашњи финансијски извјештај био негативан.

Начелник Бјелица образложио је због чега је дошло до ребаланса буџета за 2019. годину, који износи 14.295.303 КМ.

– Повод за ребаланс је претходно донесена одлука у децембру прошле године, која се односи на буџет општине Соколац за 2019. годину. У међувремену смо имали кредитно задужење, тј. емитовали обвезнице у износу 5,5 милиона КМ. Тај посао је успјешно завршен, па је услиједио ребаланс буџета. Када је ријеч о дефициту, он се преноси из године у годину и сада износи око 500 000 КМ, а главни узрок је вишак радне снаге, која црпи знатна средства из буџета. Настојимо да смањимо дефицит, али све док не ријешимо питање вишка радника то ће тешко бити изводљиво, изјавио је Бјелица.

Министарство финансија РС је сагласно са Приједлогом ребаланса буџета општине Соколац за 2019. годину.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име