Фото: Бојана Арбиња

Одборници Скупштине града Источно Сарајево, на данас одржаној двадесетој сједници Скупштине Града усвојили су Информацију о стању у области водоснабдијевања канализационе инфраструцтуре на подручју града Источно Сарајево за протеклу годину. Усвојена је и Одлука о измјени услова Одлуке о кредитном задужењу града Источно Сарајево из прошле године.

Градска скупштина је усвојила одлуку о оснивању Аграрног фонда, као и одлука о именовању в.д. директора и в.д. чланова Упрваног одбора. За вршиоца дужности директора Фонда именована је Ивана Новаковић.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева, Данко Вучетић, рекао је новинарима да је Фонд основан ради бољег организовања и унапређења примарне пољопривредне производње и других дјелатности од општег интереса на руралном подручју града. Планирано је да се Фонд једним дијелом финансира из буџета Града, а другим дијелом од пројеката за које би априлицирао менаџмент. Планирана почетна средства издвојена за Аграрни фонд у овој години су 100. 000 КМ.

– Усвојена је и Одлука о измјенама услова Одлуке о кредитном задужењу града у износу 5.286.500 КМ, којом је смањен износ за рефинансирање постојећег кредита са 1,9 милиона КМ, на 1,6 милиона КМ, а остатак је намијењен за реализацију капиталних пројеката на подручју шест градских општина, истакао је Вучетић.

Фото: Бојана Арбиња

Одборник СДС-а, Горан Шеховац, рекао је да се оснивањем Фонда јачају институције града Источно Сарајево и пружа шанса за развој руралних подручја. Он је мишљења да ће Аграрни фонд пружити неопходну стручну и административну подршку пољопривредној производњи.

Дамјан Шкипина, Одборник СНСД-а, нагласио је да је Клуб одборника подржао иницијативу о формирању Аграрног фонда, али да се он требао основати у координацији са шест општина у саставу града. Изразио је наду да ће се у договору свих шест начелника општина у саставу Града договорити будуће активности и план рада Фонда.

Одборник Дарко Љубоје, рекао је да је очекивао да се прво одржи стручна расправа, а онда формира Аграрни фонд.

Градска управа у наредном периоду, у сваку општину у саставу града планира да утроши од 400.000 КМ до 750.000 КМ.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.