Фото: Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да ће за организацију 56. Међуопштинских омладинских спортских игара /МОСИ/, чији ће домаћин бити ова општина од 3. до 7. јула, бити потребно око 2.000.000 КМ.

“Сви радови које планирамо да урадимо у области инфраструктуре, изградње и припреме спортских терена коштаће нас око 1.500.000 КМ, а културно-забавни програм око 60.000 КМ. Највећи дио средстава очекујемо од Владе Републике Српске, институција БиХ и Српске”, навео је Бјелица, који је и предсједник Организациног одбора ове манифестације.

Он је рекао да је добио пуну подршку предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, те најавио да ће он отворити и бити покровитељ 56. МОСИ.

Бјелица је истакао да има подршку предсједника Српске Жељке Цвијановић и Владе Српске, те да ће се захваљујући тој подршци Република Српска и општина Соколац показати у најбољем свјетлу у региону.

Он се нада се да ће на овим играма на Сокоцу учестовати 2.500 до 3.000 спортиста и гостију из тридесетак општина из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе.

Бјелица је навео да је у оквиру прирема за 56. МОСИ на соколачком стадиону “Бара” извршена репарација тартан стазе и постављена нова ограда што ће коштати око 150.000 КМ, а највећи дио средстава за тај пројекат обезбиједила је Свјетска атлетска организација, уз учешће општине, кроз Регионални пројекат локалне демократије на западном Балкану /ReLOad/.

Према његовим ријечима, прије неколико дана расписан је јавни позив за извођача радова за постављање расвјете на свим спортским теренима за шта је потребно издвојити око 90.000 КМ, јавни позив за поправку и проширење трибина, затим за постављање столица на трибинама у вриједности од 30.000 КМ, те позиви за обезбјеђење смјештаја исхране учесника игара.

Он је изјавио да ће ускоро на Сокоцу почети радови на изградњи четири тениска терена са пратећим објектима у вриједности око 500.000 КМ и да ће овај пројекат у потпуност подржати Влада Српске.

Начелник општине Соколац рекао је да ће средствима од 300.000 КМ од Дирекције за путеве Републике Српске у сусрет МОСИ+ју бити изграђене и реконструисане постојеће саобраћајнице према Спортској дворани од улица Цара Лазара и Милана Шарца, поред Спортске дворане, основне и средње школе до Улице Пера Косорића, паркинга у том дијелу, те прилаз према објекту “Електродистрибуције” на Сокоцу.

Бјелица је нагласио да су прије неколико дана почели радови на обнављању хоризонталне, вертикалне и електронске сигнализације у градском насељу Соколац.

Он тврди да Соколац има довољно спортских терена и да ће један од донатора у потпуности уредити кошаркашко игралиште на отвореном и реновирати подлогу игралишта за мали фудбал код Спортске дворане.

Због повећања безбједности у граду, како каже Бјелица, током МОСИ захваљујући МУП-у Српске, “М:телу” и граду Источно Сарајево биће инасталирано укупно 15 професионалних камера у оквиру видео-надзора на свим битним тачкама у општини.

Он је додао да је дио средстава за 56. игре МОСИ обезбиједила локална управа, дио преко Свјетске атлетске организације и града Источно Сарајево, те да општина Соколац очекује подршку од “М:тела”, “Бањалучке пиваре”, кладионице “Моцарт” из Београда, “Шума Републике Српске”, предузећа “Романијапутеви”, те банака које имају пословнице на Сокоцу.

Предсједник Сталног комитета и Извршног одбора 56. игара МОСИ Дејан Елез рекао је Срни да ће за набавку спортске опреме и реквизита бити потребно 30.000 до 40.000 КМ, те да су активности у току.

Он је нагласио да ова спортска манифестација значи много за општину Соколац, за промоцију њених туристичких потенцијала, развој спорта, популаризацију културних и природних добара и насљеђа којима се ова локална заједница, како каже Елез, може похвалити и међу великим срединама.

Елез је истакао да ће Соколац кроз организацију МОСИ показати институционално јединство у овој локалној заједници.

Он је додао да ће уз припрему свих спортских објеката у општини бити реновирана и трим-стаза Талине у близини градског насеља са потребним објектима.

Општина Соколац на МОСИ учествује од 1987. године, а била домаћин 48. игара 2011. године.

Међуопштинске омладинске спортске игре /МОСИ/ одржавају се у тридесетак општина на тромеђи Србије, Црне Горе и БиХ од 1954. године, изузев паузе током ратних сукоба у БиХ.