Фото: АТВ

Прошла година била је рекордна у протеклих двадесет шест, када је ријеч о производњи млијека на подручју општине Соколац. Произведено је 2.557.000 литара млијека, што је 463.000 литара више у односу на 2017. годину. Највећи дио произведеног млијека – 2.118.000 литара, откупила је мљекара „Пађени“ из Билеће. Сарадња између поменуте мљекаре и соколачких произвођача почела је 2013. године.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица оцијенио је да је остварена сарадња један од највећих успјеха за ову локалну заједницу.

„Доласком билећке мљекаре створена је здрава конкуренција и омогућена алтернатива када је у питању производња и предаја млијека на овом подручју. Преданим радом, локална заједница успјела је у напорима да привуче господина Ненада Вукоју, да започне откуп млијека, како са подручја Сокоца, тако и осталих општина Источног Сарајева и овог дијела Републике Српске. То је створило сигурност произвођачима због откупа и цијене, али првенствено због редовне исплате. На подручју Сарајевско – романијске и дијела Горњо – дринске регије, билећка мљекара „Пађени“ је прошле године откупљивала млијеко од 380 коопераната са подручја Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице, Пала и Рудог“ изјавио је он и додао да је, осим „Пађенија“, сарајевска мљекара „Милкос“ вршила откуп од 90 коопераната из Сокоца, Пала, Источног Старог Града, Хан Пијеска и Рогатице.

Произвођачи млијека из соколачке општине истичу да мљекара „Пађени“ одговорно и благовремено извршава своје договорене обавезе.

„На основу досадашњег искуства имам само похвалне ријечи. Плата никада није закаснила ниједан дан, а све договоре испуњавају коректно. Нажалост, цијена млијека на тржишту није на завидном нивоу. Прије дванаест година, када смо започели са продајом млијека, цијена је била значајно виша од тренутне, али то није одговорност мљекаре „Пађени“, рекла је Јадранка Којић из Подроманије, која је у току прошле године испоручила 83.000 литара млијека.

„Веома сам задовољан досадашњом сарадњом са билећком мљекаром. Плаћања су редовна, тако да и у будућности имам у плану да и даље млијеко испоручујем „Пађенију“ казао је Миломир Зорановић из мјесне заједнице Озерковићи, који годишње испоручи између 30.000 и 40.000 литара млијека.

Из компаније „Оногошт“ истакли су да је у току 2018. године купљено 313.000 производа мљекаре „Пађени“, што потврђује квалитет њиховог дјеловања. Овакав тренд, задовољни купци наставили су и у 2019. години, а само у мјесецу марту у продавницама „Оногошт“ продато је 25.000 „Пађених“ производа.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.