На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћа се без застоја и посебних ограничења, док на граничним прелазима нема задржавања, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је на дионицама на којима се изводе радови, а возачима се савјетује да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова саобраћај је измијењен на магистралном путу Билећа-Подосоје, гдје је у току реконструкција водоводне мреже, затим на магистралном путу Карановац-Црна Ријека у мјесту Дабрац, на магистралном путу на подручју Модриче, те на регионалним путним правцима Бушлетић-Модрича, Дервиши-Клашнице два и Обудовац-Лончари.

Режим саобраћаја измијењен је на ауто-путу Градишка-Бањалука и „9. Јануар“ Бањалука-Добој, гдје је у току изградња наплатних станица.

Једном траком саобраћај се одвија магистралним путем Клашнице два-Шарговац због изградње прикључне саобраћајнице за насеље Залужани, те од Бањалуке према Челинцу и од Челинца према Котор Варошу.

Због активираних клизишта једном траком саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На подручју Бањалуке измјене саобраћаја актуелне су у улицама гдје се изводе радови.

У ФБиХ због радова на замјени прелазних направа на вијадукту Бојник на дионици ауто-пута Влаково-Јошаница саобраћа се успорено-једном траком. Планирано је да радови трају до краја мјесеца. Учесницима саобраћаја савјетује се да поштују постављену саобраћајну сигнализацију.

Радови се изводе и на магистралном путу Кладањ-Подпакленик, те Зеница-Немила гдје се у тунелу Врандук два изводе радови, па се саобраћа једном траком. Током дана због појачане фреквенције возила на овој дионици долази до формирања дужих колона возила у оба смјера.

На раскрсници магистралних путева у Тасовчићима у току је изградња кружног тока, због чега се саобраћа спорије, уз обавезно поштивање привремено постављене сигнализације.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Семизовац-Вогошћа на улазу у Вогошћу, затим путем који пролази кроз Неум, те на путним правцима Шамац-Домаљевац и Теслић-Каруше.

На магистралном путу Нови Травник-Бугојно због реконструкције моста на улазу у Бугојно, на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од седам тона. Алтернативни правац за ову категорију возила је преко Травника и Доњег Вакуфа.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања. Због радова у Хрватској, затворени су гранични прелази Иваница-Горњи Бргат и Нови Град-Двор, али је омогућен прелазак пјешака и бициклиста. Из безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Из АМС-а подсјећају да су пуштене у рад видео камере на граничним прелазима Нови Град и Козарска Дубица, чиме је возачима омогућено да се путем интернет станице www.амс-рс.цом или мобилне андроид апликације АМС-а упознају са стањем саобраћаја на тим граничним прелазима.

Возачи који крећу на пут ван граница БиХ сада имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на десет граничних прелаза – Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

АМС позива возаче да прије поласка на путовање ван граница БИХ преко ових граничних прелаза провјере тренутно стање саобраћаја и у случају гужви одаберу други, најближи гранични прелаз.