Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица, одговорио је за АТВ на наводе Министра безбједност БиХ у техничком мандату Драгана Мектића, да би волио да Србија и БиХ буду чланице НАТО савеза.

Један од закључака недавно одржаног Главног одбора странке гласи: “Српска демократска странка ће настојати да заустави доношење свих штетних одлука по Републику Српску.”

Народна скупштина Републике Српске је донијела “Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.”

„Овим документом је дефинисана неутралност Републике у односу на војне савезе, па самим тим и НАТО савез. Даље је речено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство, мислећи на књижење војне имовине на БиХ умјесто на Републику Српску. Српска демократска странка је једна легитимистичка и државоторна организаија која поштује демократски донесене законе и резолуције скупштине коју је 1992. године и створила“, поручује Бјелица.

„Иступања појединаца против интереса странке, њених бирача и народа Републике Српске нешто је што наноси немјерљиву штету и странци али потенциално и Републици Српској. Легитимно је имати своје мишљење и изностити свој став, али бити члан Српске демократске странке и мислити и говорити онако како је у интервјуу за сарајевску телевизију говорио господин Мектић јасан је показатељ да је он залутао у Српску демократску странку. Да није читао ни Статут ни програм странке, али и да не поштује одлуке Главног одбора. А оне су јасно изражена војна неутралност и праћење Србије када су у питању одлуке о НАТО пакту. Па ми смо годинама замјерали нашим политичким супарницима на њиовим потписима планова и пута ка тој војној организацији“, каже потпредсједник СДС-а.

Милован Бјелица поставља питање и одсуства реакције предсједника СДС-а Вукоте Говедарице на овакве иступе у јавности, посебно у Федералним медијима када је у питању НАТО, али и резервни састав полиције.

„Каква је то изјава да је резервни састав започео рат? Говедарица је за много блаже прекршаје, па и за одлуке око којих није било јединственог става Главног одбора и органа странке, правио чистке и тренирао страначку дициплину. Међутим сада када човјек који губи све компасе и који се више понаша као ријалити звијезда него као један политичар па још и министар, предсједник државотворне странке ћути.“, каже Бјелица.

„Дакле, умјесто да конструктивно критикујемо приједлоге законских рјешења у Републици Српској, да извршимо сопствену консолидацију, ми и даље морамо да враћамо појединце на демократски и патриотски курс. Невјероватно је да све ово морам да говорим и да морамо да људима који су чланови Српске демократске странке објашњавамо ове ствари. Данас сам присуствовао састанку Комисисије за истраживање посљедица НАТО бомбардовања Србије, гдје су присуствовали проф. др Даница Грујучић, Владислав Јовановић, генерал Слободан Петковић, др Здравко Ждрале, те љекари из Републике Српске“, поручује потпредсједник СДС-а.

„Док се боримо са тим посљедицама и огромним бројем канцерогених обољења на подручју Србије, али и Републике Српске, посебно Сарајевско-романијске регије, један Министар, Србин па још члан Српске демократске странке би нас гурао и укључио у НАТО“, поручио је Милован Бјелица.