Припадници Ватрогасног одјељења Соколац спријечили су ширење ватре са ниског растиња на магацин експлозивног материјала и иницијалног прибора за експлозив предузећа „Романијапутеви“ на Подроманији, потврђено је Срни у овом одјељењу.

Генерални директор „Романијапутева“ Мирко Пандуревић рекао је Срни да би паљењем овог магацина могла настати велика штета по околину, као и на објектима овог предузећа.

Он је апеловао да мјештани не пале ватру на отвореном без сталне контроле и позива ватрогасаца.

Командир Ватрогасног одјељења Соколац Миле Шарац рекао је да су соколачки ватрогасци јуче имали још једну тешку интервенцију на Подроманији, гдје је ватра са запаљене суве траве запријетила објекту на фарми крава „Подроманија“ на Гласиначком пољу.

„Ватра са фарме се у једном тренутку потпуно приближила и кућама породица Врбарац у Бјелосављевићима“, рекао је Шарац.

Он је рекао да би ширење ватре имало велике посљедице по све остале објекте на овом пољопривредном комплексу, који је недавно реконструисан.

Шарац је навео да су соколачки ватрогасци јуче четири часа гасила пожар у селу Драпнићи, гдје је ватра са суве траве захватила црногоричну шуму.

Он је подсјетио да је у суботу, 30. марта, у селу Павичићи угашен један од највећих пожара у овој сезони на подручју Сокоца, који је осам часова гасило шест ватрогасаца, 30 радника соколачког Шумског газдинства „Романија“ и група мјештана.

Шарац је навео да је, према процјени ватрогасаца, ватра са запаљене суве траве на приватном посједу захватила површину од 40 хекатара на којој су горјели ниско растиње, дио храстове шуме, а запријетила је и црногоричној култури.

Према подацима соколачког одјељања Републичка управе Цивилине заштите, на подручју Сарајевско-романијске и Горњодринске регије ватрогасци су јуче имали 17 интервенција, и то на Сокоцу, Вишеграду и Рогатици по четири, Фочи три, те Палама и Чајничу по једну.

У суботу, 30. марта, на овом подручју евидентирано је укупно 18 пожара.

Из Ватрогасног одјељења Соколац апелују да грађани не пале ватру на отвореном без сталне контроле, те позивају припаднике МУП-а Српске и општинске Комуналне полиције да обилазе сеоска подручја на којима су учестали пожари и упозоре становништво да несмотрено паљење отпада приликом прољећног чишћења може имати несагледиве посљедице.